Obilježen 9. Internacionalni SWAN DAN (Support Women Artists Now Day)

Deveti Internacionalni SWAN DAN obilježen je danas performansom koji su izvele bh. umjetnice u sarajevskom Muzeju savremene umjetnosti 'Ars Aevi', u organizaciji Fondacije CURE.

Autor J.A. - Objavljeno 2016-03-26 17:36:00

SWAN DAN (Support Women Artists Now Day) je internacionalni praznik umjetnica koji slavi različitost i moć kreativnosti žena. U prvih 8 godina postojanja ovog novog praznika realizovalo se više od 1400 SWAN Day događaja gdje je učestvovalo preko 26 država.

Fondacija CURE u obilježavanju ovog događaja učestvuje od samog početka organizovanjem malih festivala na kojima se promovisala ženska umjetnost i aktivizam. Tako su i ove godine obilježili ovaj dan performansom koji su izvele bh. umjetnice Selma Štrbo – Arnautović, balerina Narodnog pozorišta u Sarajevu, Aida Čorbadžić, solistica Sarajevske opere, Plesna baletna grupa Bellarte i Dječiji baletni ansambl Bellarte.

"Ono što je nama jako bitno da se dosegne veća vidljivost umjetnica u bh. društvu, a sa druge strane da se javnost upozna sa umjetnošću koju izvode žene umjetnice, jer u bh. društvu, kakvo jeste, žene jesu marginalizovane, pogotovo ako se radi o umjetnosti i ako se radi o angažovanoj umjetnosti, onda je još dodatna marginalizacija", izjavila je za News Blic portal Vedrana Frašto iz Fondacije CURE.

SWAN inicijativa  ima za cilj da privuče internacionalnu pozornost na ulogu žena u kulturi i umjetnosti. Kao simbol solidarnosti, organizacije širom svijeta organizovat će lokalne performanse, izložbe i manifestacije kako bi podržale umjetnice, fokusirajući direktnu pažnju na njihov kreativni potencijal i podstičući njihova društva da pronađu nove načine u prepoznavanju i uključivanju ženske kulture kao osnovnog elementa kreiranja civilnog društva.

"Cilj je ustvari, da između ostalog proslavimo Internacionalni praznik umjetnica, a sa druge strane i da se poziva na aktivističku umjetnost, odnosno, da umjetnost generalno ima sluha da da prostora za angažovanu umjetnost", ističe Vedrana.

SWAN baza podataka trenutno okuplja zajednicu od nekoliko desetina hiljada umjetnica iz cijelog svijeta, a svoj doprinos današnjim performansom dale su i umjetnice iz Bosne i Hercegovine.

"Moja je umjetnost jedna od rijetkih koja je zastupljenija ženama, ali bez obzira na to inače, mislim da žene trebaju malo još ojačati. Generalno – da se bore za svoju umjetnost, da se borimo zajedno, mislim da je to još ljepše. Nadam se da će ovakvih projekata biti što više. Nekih zajedničkih sa ženama u umjetnosti", rekla je Selma Štrbo – Arnautović, balerina Narodnog pozorišta u Sarajevu, u razgovoru sa ekipom News Blic portala.

"Ja bih rekla, nemojmo se boriti, možda bi bolje bilo da se nadopunjavamo. Da to ide kao što i mi jesmo, suptilne, na neki naš, lijepi ženski način, da se borimo za bolje sutra. Za nove mlade žene i mlade umjetnice koje dolaze. Tako da, ovo je jedan mali doprinos", kaže Aida Čorbadžić, solistica Sarajevske opere.

SWAN Day je važan korak ka mijenjanju trenutne situacije u kojoj se nalaze umjetnice širom svijeta, a malim koracima i zalaganjima, svako od nas može mnogo da napravi, ističu organizatori.

L. K.

#swanday #umjetnice #arsaevi #sarajevo #fondacijacure

Vezani clanci

UMJETNOST

"Sarajevska zima": Raznovrstan progr...

Povodom današnjeg otvaranja 34. izdanja Festivala "Sarajevska zima", Ibrahim Spahić izjavio je da je "Sarajevska zima duša Sarajeva"
Autor: I.S. - Objavljeno 2018-02-07 10:55:00

UMJETNOST

Za 25 godina Sokolovićeva monodrama...

Veliki uspjeh i popularnost predstave "CABAres CABARei" koju igra bosanskohercegovački glumac Zijah Sokolović potvrđuje i činjenica da ovu kultnu mono...
Autor: I.S. - Objavljeno 2018-01-19 14:01:00

UMJETNOST

Alma Telibečirević u Phoenixu otvori...

U Phoenixu u Arizoni sinoć je zvanično otvorena samostalna izložba "Boje čežnje" akademske slikarice iz Sarajeva Alme Telibečirević
Autor: I.S. - Objavljeno 2018-01-07 20:08:00