Nestaju najstariji baobabi u Africi

Velika većina najstarijih baobaba u Africi sasušila se djelomično ili potpuno u posljednjih desetak godina, upozoravaju stručnjaci koji tu pojavu pripisuju klimatskim promjenama.

Autor J.A. - Objavljeno 2018-06-13 19:22:00

"Nevjerojatno je da tokom svog života gledamo kako nestaje toliko stabala starih više hiljada godina", rekao je za AFP Adrian Patrut sa univerziteta Babes-Bolyai u Rumunjskoj, koautor studije objavljene u časopisu Nature Plants

U drugoj polovini 19. stoljeća veliki baobabi u južnoj Africi počeli su se sušiti, ali se u posljednjih 10-15 godina ta pojava znatno proširila zbog visokih temperatura i suše, dodaje naučnik.

Baobabi stari između 1.100 i 2.500 godina, s golemim stablom i s granama sličnim korijenju koje se uzdižu prema nebu, zaštitni su znak savane vidljiv s kilometarske udaljenosti. No u posljednjih dvanaest godina, devet od trinaest najstarijih baobaba se djelomično ili potpuno sasušilo, navodi se u studiji.

Među žrtvama su tri orijaša: Panke u Zimbabveu, najstariji baobab kojemu je 2.450 godina, Platland u Južnoafričkoj Republici, jedan od najširih na svijetu, s deblom promjera većeg od deset metara i glasoviti Chapman u Bocvani, na kojemu je slavni istraživač David Livingstone urezao svoje inicijale i proglašen je nacionalnom baštinom.

Naučnici su ovakvo stanje otkrili slučajno nastojeći odgonetnuti tajnu njihove dugovječnosti. Područje na kojemu hiljadugodišnji baobabi nestaju jedno je od onih u Africi koja se najbrže zagrijavaju, zaključuje Patrut.

#afrika #baobabi #nestanak #klimatskepromjene