Neki psi dožive srčani udar od petardi, evo kako to spriječiti

Dok se ljudi zabavljaju, za pse je ovo doba godine noćna mora. Od straha bježe, skrivaju se ispod stolova, u kutovima, drhte, odbijaju izaći van i obaviti nuždu

Autor I.S. - Objavljeno 2017-12-30 11:21:00

- Petarde mogu prestrašiti i ozlijediti životinje. Oko 5000 kućnih životinja godišnje umire od srčanog udara izazvanog eksplozijom petardi - upozoravaju Prijatelji životinja. 

Dodaju kako, osim opasnosti od izravnog ozljeđivanja petardom, velika razina buke može oštetiti sluh životinja jer je osjetljiviji od ljudskog. Također, strašna buka izaziva i psihički šok. U vrijeme blagdana mnoge životinje u panici bježe iz dvorišta pokušavajući se zaštititi od buke, iako zapravo ne znaju kamo idu.

Lani je se u medijima pisalo o psu Medi iz Zagreba koji je bio toliko prestrašen da je skočio s 4. kata i ostao nepomično ležati na tlu. Ovaj pas imao je sreće jer je unatoč teškim ozljedama preživio.

Ne ispaštaju samo kućni ljubimci, već i sve druge životinje koje se nađu blizu eksplozija.

Trikovi kako da stres od buke za kućnog ljubimca bude što manji:

1. Omotajte ga tkaninom, metodom "Thundershirt"

Društvo za zaštitu životinja s Filipina "Philippine Animal Welfare Society (PAWS)" je na Twitteru objavilo odličan trik kako umiriti kućnog ljubimca i tako mu pomoći da sa što manje trauma preživi blagdane.

Radi se o tome da mu se oko tijela zaveže komad tkanine na određeni način. Kažu kako to djeluje umirujuće na psa kada se u njemu pojavi nagon za bijegom. Nazvali su to "Thundershirt". Možete za to koristiti i šal ili obično platno.

Evo kako to napraviti:

View image on Twitter

2. Pobrinite se da u stan ulazi što manje buke i pokrijte ga svojom jaknom

Zatvorite prozore i spustite rolete. Napravite psu mirnu oazu, stavite na pod dekicu i pokrijte ga nečime što ima miris po vama, možda jaknom ili vašom dekom - to će ga umiriti. Budite uz njega dok najgora buka pred ponoć prođe.

Ako vam kupaonica nema prozore, psu možete i tamo napraviti mirno utočište.

3. Pustite laganu, opuštajuću muziku i budite smireni

Iako vas doček Nove godine kod kuće može ponesti toliko da zaboravite da se ne zabavljaju svi kao i vi, zapravo da vaš pas umire od straha, budite orijentirani na ljubimca.

Prije nego očekujete najgoru buku, pustite mu laganu muziku, nemojte divljati, urlati itd. već budite mirni i opušteni. Ta energija će se prenijeti na vašeg psa i bit će mu lakše. Naravno, mazite ga što više.

4. Krajnja nužda su lijekovi za smirenje

Ako već do bro poznajete svojeg psa i znate da je strah koji osjeća zbog petardi golem, posjetite veterinara i tražite ga neke tablete za smirenje - objasnite o čemu se radi.

Takvih preparata trebalo bi biti i u nekin trgovinama specijaliziranima za kućne ljubimce, ali u tom slučaju pitajte veterinara za savjet oko doziranja i mogućih nuspojava.

#psi #srcaniudar #petarde #noćnamora #lijek #smirenje #kućniljubimci #deka