Naušnice nisu za bebe

Nerijetko se dešava da roditelji svojoj djeci sa nepunih godinu dana buše uši, jer smatraju da će tako izgledati ljepše!? Mnogi od njih odlaze do najbližeg zlatara, da to obavi takozvanim pištoljem za bušenje ušiju, koji bi trebalo da bude sterilisan

Autor A.I.M. - Objavljeno 2017-11-27 16:54:00

Međutim, pedijatri savjetuju da sa takvim ukrašavanjem ne treba žuriti, jer nije nimalo bezazleno. Povreda uha naušnicom, i infekcije koje mogu da se jave uslijed neadekvatnog bušenja i održavanja rane nakon toga, i više su nego dovoljan razlog zašto bebama ne treba bušiti uši, piše yumama.com.

Obazrivo sa naušnicama

Roditelji koji ipak odluče da svojoj djevojčici probuše uši, morali bi prvo da se raspitaju ko to provjereno dobro radi i kako, jer je važno da sve bude sterilisano, da bi se u startu odbacila mogućnost nastanka infekcije.

Bušenje na primitivan način

Nekada su se djeci na selu bušile uši na primitivan način. Uzimali bi običnu šivaću iglu, malo dužu, čiji vrh bi zapalili iznad plamena i tako djeci bušili uši. Kroz rupicu bi provukli parče tkanine, obično končić, koji bi dete nosilo izvijesno vrijeme, a onda bi mu stavljali naušnice. Prema riječima ljekara, to je pogrešan način, mnogo je bezbijednije da se uši buše kod zlatara, ili u ordinaciji u kojoj su obučeni da to rade sa malom djecom, a obavlja se sterilisanim iglama.

- Ne slažem se sa time da se maloj djeci buše uši, a imala sam prilike da vidim bebu od dva mjeseca sa velikim, okruglim naušnicama!? Treba istaći da je svaki ubod za dijete traumatičan, pa i taj. Istina, kod bebica je pamćenje kratkotrajno, i one to brzo zaborave, a da li nešto ostane u njihovoj podsvijesti, to niko ne zna.

image

Sa druge strane, beba se u toku sna vrti, okreće, može se dogoditi da joj se minđušica zakači za jastučnicu, na ogradicu od kreveca ili, jednostavno, da je povuče ručicom. Tada može da se povrijedi i rascijepi resicu. To može da se desi i u igri sa drugom djecom. Zato treba biti vrlo obazriv.

Crvenilo i otok - znak da treba ići lekaru

Ukoliko roditelj primjeti da njegovo dijete na probušenom uhu ima crvenilo ili otok, da osjeća bol... savjet je da izvadi naušnicu i odmah se javi pedijatru. Jer, to je znak da je nastupila infekcija.

- Infekcija se javlja zato što prilikom bušenja oprema nije bila sterilisana, ili zato što se rana nije održavala na pravi način. Odnosno, trebalo je svakodnevno posmatrati mjesto gdje je uho probušeno i lagano okretati naušnicu, da ne zaraste. Ukoliko se pojavi malo crvenilo, to mjesto treba prebrisati povidon jodom ili nekim sličnim preparatom.

Ako se crvenilo proširi i dođe do otoka, onda se obavezno treba javiti ljekaru, jer to uopšte nije bezazlena situacija, budući da se radi o području glave. U slučaju da se zakasni sa intervencijom, može da dođe do komplikacija. Ukoliko se infekcija proširi na ušnu školjku, onda može da ide i dublje, kroz cio ušni kanal, i unutrašnje uho, a može čak da uzrokuje i upalu moždanica! Ipak, to se rijetko dešava. Jer, u najvećem broju slučajeva, kada roditelj primjeti crvenilo ili otok, odmah reaguje.

Infekcije se sprečavaju antibioticima, a rana od uboda se i lokalno obrađuje. Kada sve to prođe, dijete kasnije može bez bojazni da nosi naušnice, pa čak i da ponovo buši uši, ali je veoma važno pravilno bušenje i održavanje, naglasila je doktorica dr Natalija Lazović, pedijatar u Domu zdravlja.

Alergija na nikl

Postoji mogućnost da dijete poslije bušenja ušiju ima alergijsku reakciju, što stvara dodatni problem. Alergija se javlja u vidu osipa ili otoka, kada se obavezno treba javiti pedijatru, a naušnicu prethodno izvaditi.

Kako bi izbegjli tu situaciju, roditelji najpre treba da se uvjere da li su dijelovi naušnice koji dodiruju uši napravljeni od hirurškog čelika ili četrnaestokaratnog zlata. Sagovornica je istakla da se alergije najčešće javljaju kada naušnice u sebi imaju nikl. Zato se savetuje da prve budu od nekog plemenitog metala - zlata ili srebra.

Važno je da se, nakon privremenih naušnica, koje dijete treba da nosi prvih mjesec dana, obavezno stave zlatne

- Plemeniti metali imaju takozvano oligodinamsko dejstvo, što praktično znači da sterilišu okolinu. Zato je važno da se, nakon privremenih naušnica, koje dijete treba da nosi prvih mjesec dana, obavezno stave zlatne. Poznato je da, ako u čašu vode stavimo prsten od zlata, poslije izvesnog vremena će ta voda biti očišćena od bakterija. Zato, ukoliko se zlato stavi na ranu, ona gotovo nikada ne prokrvari, osim ako uho nije pravilno probušeno.

Djevojčice bi naušnice trebalo da nose tek sa navršene tri-četiri godine, ne ranije. Tada su "zrelije" i mogu same da vode računa da se ne povrede, smatra doktorka Lazović.

#naušnice #busenjeusiju #bebe