Naučnici razvili sistem koji predviđa tačno vrijeme smrti

Naučnici sa univerziteta Stanford razvili su sistem koji može da predvidi kad će pacijenti umrijeti sa tačnošću od 90 odsto!

Autor E.H. - Objavljeno 2018-01-22 11:02:00

Algoritam predviđa smrtnost svakog pacijenta unutar 12 mjeseci, te koristi to predviđanje kako bi dao preporuku za “palijativno staranje” (zdravstveno, socijalno, emotivno).

Iako to, na prvi pogled, djeluje jezivo, naučnici tvrde da bi njihov rad mogao znatno da pomogne pacijentu i njegovoj porodici – navodi “Daily Mail”.

Naučnici objašnjavaju da postoji ogromna razlika između načina na koji pacijenti žele da prožive ostatak život i načina na koji se to stvarno i dogodi.

Istraživanja pokazuju da 80 odsto Amerikanaca želi da provede posljednje dane u vlastitom domu, ali da 6o odsto, na kraju, umre u bolnici.

Kako bi umanjili ovu disproporciju, naučnici su “istrenirali”popunili duboku neuralnu mrežu podacima Elektronskog zdravstvenog arhiva iz Stanfordske bolnice i Dječje bolnice “Lucile Packard” sa podacima dva miliona pacijenata.

“Uspjeli smo da izgradimo predvidljivi model koristeći prikupljene podatke. Sama količina podataka omogućila nam je da izgradimo model predviđanja smrtnosti na osnovu svih uzroka, umjesto da se to radi po modelu za specifičnu bolest ili demografske grup”, objašnjavaju istraživači.

Za kvalitetno “palijativno staranje” nije nužno najbitnije tačno znati od čega pacijent umire.

Naš pristup koristi “duboko učenje” – pregled pacijenata primljenih u bolnicu i identifikovanje onih kojima će ta vrsta staranja najvjerovatnije biti potrebna, navodi se u studiji.

#naučnici #istraživanje #vrijemesmrti #nauka