Narodno pozorište Sarajevo ulazi u novu bogatu sezonu: Premijere, gostovanja i saradnja s regionalnim umjetničkim velikanima

Publika nas je zadužila i mi se moramo odužiti, a na tome radimo s srcem, istakla je Marijela Hašimbegović

Autor A.I.M. - Objavljeno 2017-09-12 12:14:00


Novu umjetničku sezonu 2017/18 Narodnog pozorišta Sarajevo 15. septembra otvara opereta "Knjeginja čardaša" s početkom u 19.30 sati. Riječ je o predstavi koja je bila zadnja premijera u posljednjoj umjetničkoj sezoni i koja objedinjuje sva tri umjetnička ansambla operu, balet i dramu. 

U pozorištu je ovih dana sve živo i užurbano, potvrdaila je direktorica Marijela Hašimbegović na današnjoj konferenciji z anovinare.  

- Iza nas su dvije vrlo uspješne umjetničke sezone i period u kojem smo Narodno pozorište Sarajevo stavili u žižu kako regionalnih, tako i svjetskih zbivanja. Iza nas je skoro 20 novih naslova i trudit ćemo se da punim kapacitetom opravdamo visoku razinu koju u ovoj sezoni moramo opravdati, jer nas je publika zadužila svojim povjerenjem. Imat ćemo sjajna rediteljska imena koja će s nama sarađivati, a program Narodnog pozorišta bit će upotpunjen koncertima i  nekim drugim programima  - rekla je Hašimbegović. 

V.d. direktor Drame Izudin Bajrović iznio je plan premijera. 

- Drama Narodnog pozorišta za ovu sezonu pripremila je mješavinu klasičnog i savremenog, svjetske i domaće dramske literature. Sezonu otvaramo predstavom "Kralj Lear", koju režira gost iz Slovenije Diego de Brea. Radi se o jednom vrlo originalnom iščitavanju jedne od najčitanijih Šekspirovih tragedija. Predstava će biti realizovana u kooprodukciji Narodnog pozorišta i Festivala MESS čime nastavljamo saradnju s drugim kućama. Planirana je premijera za kraj oktobra. Slijedeći projekt planiran je za januar 2018. godine radnog je naslova "Karađoz". Na taj način počastit ćemo našu publiku, a istovremeno odati počast velikanima bh. teatara Rejhanu Demiđiću i Jurislavu Korjeniću. Režija će biti povjerena Admiru Glamočaku. Za kraj sezone odlučili smo se za komad "Gnjevni ljudi" Zlatka Topčića i koji se dotječe naše neposredne prošlosti i perioda opsade, a režiju bi trebao raditi Ozren Prohić - kazao je prvak drame te dodao da mu je posebno drago što za razliku od predhodnih sezona ima priliku najaviti tri premijere. 

Tokom ljeta Drama će pristupiti postavljanju predstave Gazi Husrev-beg po tekstu Dežmaludina Latića što će biti jedan veliki međunarodni koprodukcijski projekt. 

- Istakao bih još i da 22. septembra Drama kreće na turneju po Švedskoj gdje ćemo u četiri grada izvesti predstavu "Balkanski špijun" i bit će to divna prilika da se naša dijaspora upozna s našim pozorištem - naglasio je Bajrović. 

Direktorica Hašimbegović da je učinjen još jedan iskorak, a riječ je o predstavi "Kralj Lear". 

- Odlučili smo se da tu predstavu prevedemo i na engleski jezik kako bi pokušali pridobiti i onu publiku koja zbog jezičke barijere do sada nije pratila dramske programe Narodnog pozorišta - pojasnila je Hašimbegović te dodala da je u planu i gostovanje u Beču u decembru sa predstavom "Hamlet u selu Mrduša donja". 

Aida Čorbadžić, v.d. direktorica Opere, također, se obratila prisutnim predstavnicima medija. 

- Dakle, sezonu otvaramo "Knjeginjom čardaša"  i sretni smo kroz tu operetu koračamo zajedničkim snagama. Nastavljamo "La Travijatom" koja je na repertoaru 19. septembra. Uz projekte za najmlađu publiku, čeka nas i gala koncert koji će biti održan 20. oktobra u čast naše profesorice solo pjevanja sa Muzičke akademije Paše Gackić koja je u mnogome zadužila ovu kuću i koja je kao pedagog iznjedrila većinu aktivnih solista. Ona se već dugo bori sa bolešću i ovo će biti naš vid podrške. Premijera Opere je 16. decembra kada ćemo ostvariti "Operne zgode i nezgode" u režiji Aleksandra Nikolića. U idućoj kalendarskoj godinei radimo Mocarta, "Čarobnu frulu", a priliku da režira dobit će mladi reditelj Muhamed Hrustanović koji inače živi u Beču - rekla je Čorbadžić.  

Program baletnog ansambla predstavila je prvakinja Belma Čečo-Bakrač. 

- Već u septembru na repertoaru je predstava "Omer i Merima" koja je na repertoaru 23. septembra. Pripremamo se iz apremijeru planiranu za 30. oktobar. Sa velikom radošću mogu da, nakon četrdesetčetiri godine, najavim premijeru "Krcko Oraščić" Petra Iliča Čajkovskog. Direktor baleta NP Beograd Konstantin Kostjukov je koreograf, a na našoj sceni ćete vidjeti i prvake baleta iz Beograda Igora Pastora.U maju nas očekuje još jedna veoma značajna premijera - otkrila je Čečo-Bakrač. 

Također, na sceni Narodnog poorišta bit će izvedena predstava "Prljavi ples" u režiji Rijada Ljutovića, a premijera se očekuje početkom novembra. 

Na konferenciji za novinare rečeno je i da je Narodno pozorište prvi put nakon 1980. godine dobilo novu zavjesu i svečane zavjese, kao i trg ispred ulaza. 

 

 

 

 

#narodnopozorište #kneginjacardasa #novaumjetnickasezona #marijelamargetahasimbegovic #aidacorbadzic #izudinbajrovic #belmaceco #hamletuselumrdusadonja #karadjoz #balkanskispijun