Nakon što je izglasana nagodba o Agrokoru, hrvatski gigant ne ide u stečaj

Danas je u dvorani Košarkaškog centra Dražen Petrović (Cibona) u Zagrebu održano ročište o nagodbi vjerovnika u Agrokoru, a nakon glasanja za nagodbu u Agrokoru bilo je 80,2 posto svih potraživanja.

Autor J.A. - Objavljeno 2018-07-04 15:41:00

Ukupno blizu 3.069 vjerovnika imalo je otvorena potraživanja s kojima su mogli glasati na ročištu, od čega oko 2.785 vjerovnika imalo otvoreno potraživanje veće od 1.000 kuna. Ukupan iznos utvrđenih tražbina na dan 29. juna 2018. je 42,64 milijarde kuna (5,9 milijardi eura).

Ročište je, odlukom Trgovačkog suda, bilo zatvoreno za javnost, a vodila ga je sutkinja Trgovačkog suda Nevenka Siladi Rstić.

Prisutni predstavnici vjerovnika glasali su mobilnom aplikacijom koju su dobili danas prilikom registracije.

"Utvrđene su ukupna potraživanja od 25,3 milijarde kuna. Prvim glasanjem su pravo glasa o nagodbi dobili prisutni vjerovnici s dodatnih osam milijardi kuna pa je ukupan iznos vjerovnika s pravom glasa 33,7 milijardi kuna", kazala je sutkinja prisutnim vjerovnicima u dvorani i dodala da je na ročištu od toga prisutno 31,8 milijardi kuna odnosno 2978 vjerovnika. 

Foto: Index


Za izglasavanje nagodbe bilo je potreban glas vrijednosti dvije trećine potraživanja, odnosno vjerovnika koji ukupno od Agrokora potražuju 22,5 milijarde kuna.

S obzirom da je nagodba prošla, prema ranijim najavama, ruske državne banke Sberbank i VTB u novom Agrokoru imat će 46,7 posto vlasničkog udjela, američki fondovi dobit će 25 posto, domaće banke 15,3 posto, ostale strane financijske institucije 7,7 posto, 4,7 posto udjela u vlasništvu dobivaju dobavljači, dok preostalih 0,7 posto vlasništva ide ostalim vjerovnicima.

Povjerenik Vlade Republike Hrvatske za Agrokor Fabris Peruško kazao je uoči današnjeg ročište da bi u slučaju da nagodba ne prođe bili prisiljeni pokrenuti stečaj za svih 77 društava u sastavu Agrokora.

Nakon proglašenih rezultata, prisutni vjerovnici moraju potpisati zapisnik, čime je ročište gotovo. Sutkinja Nevenka Siladi Rstić najavila je da bi već u četvrtak Trgovački sud mogao donijeti rješenje kojim će potvrditi zakonitost nagodbe vjerovnika.

#agrokor #nagodba #stečaj #ročište #zagreb