Nakon 226 godina muške vladavine, na čelu njujorške berze žena

Vol Strit, dom njujorške berze, jeste centralna arterija američke (pa i svjetske) ekonomske sile, i procjenjuje se da kroz taj “novčani krvotok” dnevno protekne i preko 153 milijarde dolara.  Iako njujorška berza postoji već 226 godina, i njen unutrašnji mehanizam se pokoravao različitim “upraviteljima”, na njenom čelu se sve do danas nije našla žena, i nekom od vodećih ekonomista prošlosti, ideja da žena može da manipuliše zakonima tržišta, bi najverovatnije izgledala apsurdno.

Autor A.P. - Objavljeno 2018-05-25 12:37:00

Vol Strit, dom njujorške berze, jeste centralna arterija američke (pa i svjetske) ekonomske sile, i procenjuje se da kroz taj “novčani krvotok” dnevno protekne i preko 153 milijarde dolara.  Iako njujorška berza postoji već 226 godina, i njen unutrašnji mehanizam se pokoravao različitim “upraviteljima”, na njenom čelu se sve do danas nije našla žena, i nekom od vodećih ekonomista prošlosti, ideja da žena može da manipuliše zakonima tržišta, bi najverovatnije izgledala apsurdno.

Smiješno je da se i danas nekako ustalila stereotipno- iluziona slika Vol strita, kao domena u kome vladaju isključivo muškarci, koje pored mirisa novca, prate i mirisi skupe kolonjske vode i cigareta, dok vagaju sudbine šokantnih novčanih iznosa.

I zato je posebno značajno što je Stejsi Kaningham (Stacey Cunningham), upravo proglašena za predsjednicu Njujorške berze, i što će baš ona zamijeniti dosadašnjeg upravnika Tomas Farlija (Thomas Farley), koji odlazi da se “bori” sa akvizicijom, naplatom kamata i računa.

Zanimljivo je da se Stejsi popela na hijerarhijskoj ljestvici vratolomnom brzinom, pa iako je počela kao običnan trgovac, vrlo brzo je postala operativna direktorica grupe NYSE, i ovog petka konačno će primiti žezlo “vladara berze” u svoje ruke.

Budući da njen slučaj neodoljivo asocira na sudbinu Adene Fridman (Adena Friedman), koja je takođe imala “skromne početke”, da bi potom određeno vrijeme igrala ulogu operativnog direktora, i završila kao direktor berze Nasdak (Nasdaq) 2017. godine, može se špekulisati da će ubuduće sudbinu “svjetskog novca” kontrolisati baš ove dve žene. Savez dvije novopečene predstavnice “berzijanske elite”, mogao bi da ima veoma interesantne posledice po organizaciju kanala kojima neprestano kruži kapital, ali i po mehanizme funkcionisanja Vol Strita.

Uprkos tome što Stejsi i Adena trenutno imaju “vrhovnu vlast” nad berzom i nadziru vječno budnu igru potrošnje dobara, značajno je pitanje da li će one moći, uz suptilan dodir ženske ruke, da se izbore sa svim teškoćama koje njihova zvanja podrazumijevaju.

#volstrit #wallstreet #nyse #staceycunningham #tomasfarlija #berza #poslovnežene #newyork #usa #sad #amerika #adenafriedman #kamate #bankarstvo #računi #novac #akvizicija #naplata #direktorica #novčanikrvotok