Najbogatiji Bosanac opet naljutio Nijemce: Hoće li preseliti proizvodnju u BiH

Zakulisne igre dešavaju se ovih dana oko firme Grammer iz njemačkog grada Amberga. Riječ o bavarskoj kompaniji, velikom dobavljaču dijelova koji proizvodi automobilske naslone za glavu i ruke te sjedišta.

Autor J.A. - Objavljeno 2017-02-15 12:35:00

Nedavno je 20 posto dionica Grammera preuzela porodica Hastor na čelu s Nijazom Hastorom, koga njemački mediji predstavljaju kao "najbogatijeg Bosanca".

Krajem januara portparol Hastorovih objavio je namjeru za zakazivanjem  Vanredne skupštine dioničara Grammera kako bi smijenili direktora Hartmuta Müllera i pet članova Upravnog odbora.

Uporište za Vanrednu skupštinu porodica Hastor našla je u Zakonu o trgovačkim društvima koji dozvoljava sazivanje sastanka dioničara "s razlogom" i ukoliko je zahtjev došao od akcionara koji ima najmanje pet procenata vlasništva.

Predstavnici Grammera su još prilikom ulaska bh. biznismena u njihovu kompaniju izrazili bojazan da bi Hastorovi mogli preseliti proizvodnju tamo gdje je jeftinija radna snaga – vjerovatno u BiH.

Kako bi spriječili ovakav scenario, u Grammeru su slavodobitno objavili "strateško partnerstvo" s kineskom kompanijom Ningbo Jifeng Auto Parts.

Strateško partnerstvo s Kinezima pozdravili su automobilski koncerni kojima Grammer isporučuje dijelove. To bi se moglo protumačiti kao njihova osveta bh. biznismenu nakon prošlogodišnje svađe najvećeg evropskog automobilskog proizvođača s HastorovimPreventom.

Na potezu je Nijaz Hastor i njegovi sinovi Damir i Kenan...

#prevent #njemačka