Na platou KSC Skenderija svečano otvorena manifestacija “Dani arhitekture 2018”

Otvaranje ovogodišnjih Dana arhitekture je pred nama! Nakon večerašnjeg zvaničnog otvorenja našeg festivala u 20:30h, slijedi i otvaranje izložbe „3650 Dana savremene arhitekture u Sarajevu“, očekuje nas i zabavni dio Dana arhitekture – Klabika audio intersection, kao i premijera: Basheskia live!

Autor A.P. - Objavljeno 2018-05-24 15:42:00

Sarajevski festival “Dani arhitekture 2018”  svečano je otvoren 23. maja, na platou KSC Skenderija prigodnim programom, te u Muzeju Ars Aevi postavljanjem izložbe “3650 Dana savremene arhitekture u Sarajevu”.

Jedan od organizatora izdanja ‘Dana arhitekture’ Gorica Mehić kazala je da je izložba djelo Nedima Mutavelića, a uloženo je dosta truda da bi se odabrao materijal koji oslikava sve ono “što se proživjelo jedanaest godina”.

Organizatori se nadaju i objavljivanju knjige u koju su sumirani rezultati, iskustva i najvažniji događaji u proteklih deset godina (perioda u razvoju suvremene arhitekture), kao i rezultati rada organizacije mladih arhitekata.

Nakon otvaranja na platou Skenderija, nastavljamo sa izložbama, radionicom sa ScanLAB Project (UK), prezentacijom najboljih konkursnih radova i terenskim posjetama. U toku trajanja ovogodišnjih Dana arhitekture, svoja djela će nam, izmedju ostalih predstaviti, SO? (Turska), ADEPT (Danska), Habibeh Madjdabadi (Iran), Franz&Sue i Frank Havermans (Holandija), Cinici (Turska), Iva Letilović i SKROZ (Hrvatska), RAUM (Srbija), FIRMA (BiH), Harquitectesa (Španija)... Vidimo se u maju!
Manifestacija  ima za cilj okupiti značajna imena iz oblasti arhitekture koji bi načinima rada i iskustvom pomogli u rješavanju različitih problema s kojima se ovdašnji stručnjaci suočavaju poput objekata koji se zanemaruju ili se na pravi način ne održavaju.

Nakon večerašnjeg oficijelnog otvaranja, za sutra je planirana prezentacija radova studenata pristiglih na međunarodni konkurs o tome kako bi se mogla reanimirati bob staza na Trebeviću, a najbolji će biti i nagrađen. Na taj konkurs pristigli su radovi studenata iz širom Evrope, a u užu konkurenciju odabrano je sedam radova. Organizatori su obradovani što je ove godine pristiglo više radova bh. studenata nego prošle godine.

Festival će biti zatvoren 27. maja, a programom manifestacije "Dani arhitekture 2018" planirana su i predavanja istaknutih arhitekata iz BiH i inozemstva. Planiran je i izlet na bob stazu na Trebeviću, što će biti prilika i za prijevoz žičarom.

Ovogodišnja tema manifestacije "Dani arhitekture" je "Prostor slobode - Space of Freedom", a po ocjeni organizatora "Dani arhitekture" prešli su dug, ali prepoznatljiv put od tek studentskog projekta, do jednog od najznačajnijih događaja za savremenu arhitekturu u BiH.

 

#kscskenderija #sarajevo #daniarhitekture #daniarhitekture2018 #bosnaihercegovina #muzejsavremeneumjetnostisarajevo #arsaevi #3650danasavremenearhitekture #spaceoffreedom #prostorslobode #cinici #skroz #raum #firma #so? #maj