Na dan kada je uklonjena Titova ploča u Zagrebu, maršalova praunuka otvorila je svoju prvu samostalnu izložbu

Sara Zidarić svoje radove izložila je javnosti upravo u ponedjeljak u Galeriji Cekao u Zagrebu

Autor A.I.M. - Objavljeno 2017-09-05 19:31:00

U ponedjeljak, 4. rujna 2017. u 20 sati, u Galeriji Cekao u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb otvorila se prva izložba nakon ljetne pauze, a otvorila ju je Sara Zidarić i to radovima objedinjenim pod nazivom ‘Nepoznati autoportreti’, koja će biti otvorena do 23. septembra. Bio je to dan kada je sa nekadašnjeg Trga maršala Tita skinuta ploča, ali i dan u kojem su njegovipotomci, kako tvrdi Sarina majka Saša, njegovi potomci osjećali sretno slaveći trenutak u žive. 

Saša Broz već se izjasnila o micanju Titove ploče, rekavši kako nema namjeru više komentirati temu kipića i Trgova.

“Nemam namjeru opširno komentirati jer sam na temu kipića i trgića već rekla sve. O nekrofiliji ne znam puno stoga ne mogu objasniti takvu vrstu odnosa spram svog djeda. No liberalna sam pa tko voli… On je mrtav skoro 40 godina i da ga beskrajna, opsesivna ljubav desnice uporno ne reanimira bio bi tek pokojni državnik za neke bitan za neke nebitan, koji svakako ima svoje mjesto u povijesti. Ovako imamo već desetljećima svojevrstan reality show kojem nikad kraja. Zaista me nije briga za prebacivanje leša s lijevog na desni bok i obrnuto. Živim u 21.st i za mene je danas 02.rujna 2017-te a ne 1941-a ili 1918-a.

Sorry drugari, ovih dana u mojoj kući je svečano i veselo radi moje Sare koja ima svoju prvu izložbu. Ja feštam, tko razumije hvala a ostalima;
..”ništa mi neće ovi dan pokvariti,
ni lupeži, barbari ni glupi političari,
ni umišljene čunke ni zli komentari,
ni generali ni svjetski vladari…”, napisala je na svom Facebooku Saša Broz.

Sara Zidarić rođena je 20. oktobra 1994. u Zagrebu. Osnovnu školu pohađala u Zagrebu (“Ksaver Šandor Gjalski”) i Puli (“Tone Peruško”), a Srednju školu primijenjenih umjetnosti i dizajna (ŠPUD) završila je u Puli. U ljetnom semestru 2017. završila je 4. godinu slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Zlatana Vrkljana i prof. Zoltana Novaka te je sada na diplomskoj godini. 2016. godine sudjelovala je na jednoj skupnoj izložbi u Klovićevim dvorima, a ovo joj je prva samostalna izložba.

Sara Zidarić kći je kazališne redateljice i unuke Josipa Broza Tita – Saše Broz. Zanimljivo je kako je baš na dan kada je ‘pala’ maršalova ploča, njegova praunuka imala jednu od najvažnijih večeri u svom životu.

#sarazidaric #josipbroztito #praunuka #samostalnaizlozba #sašabroz #skinutaploca #zagreb #maršal