Muhamed Bikić: Sport i pisanje su moje disanje

Muhamed Bikić je dugogodišnji bh. sportski novinar, publicista, autor nekoliko televizijskih emisija i knjiga. Trenutno je urednik i voditelj emisije „As exkluziv“ na TV Alfa i završava treće dopunjeno izdanje svoje treće knjige „sportskivremeplov.ba“

Autor A.I.M. - Objavljeno 2017-09-11 19:57:00

Jedan od najpoznatijih sportskih novinara u BiH u razgovoru za NewsBlic.ba otkriva koji ga angažman čini posebno sretnim, zašto je toliko srcem predan svome pozivu, zašto se ne bavi pravom što je njegova struka, te otkriva detalje iz nadolazeće trećeg dijela "Sportskivremeplov.ba".

- Više od dvije decenije sam u novinarstvu, gdje sam prošao sve kako u printanim, tako u elektronskim medijima, web portalima, izvještavao sa brojnih domaćih i inozemnih manifestacija. Posebno sam ponosan na emisiju ‘Sportski vremeplov’ na Hayat TV iz koje je nastala moja posljednja knjiga ‘sportskivremeplov.ba’, koja će po treći put doživiti novo izdanje, a u izdanju naše eminentne IK „Buybook“. Knjiga govori o velikanima bh. sporta, sportskim djelatnicima koji su svojim uspjesima postali i ostali dio sportske historije ovdašnjih prostora, te proslavili našu zemlju širom svijeta“, kaže Bikić koji je po struci diplomirani pravnik, magistar sporta.

Nakon završetka Pravnog fakulteta, magistrirao je na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj na Univerzitetu u Sarajevu.

"Želio sam objediniti sport, pravo, psihologija i novinarstvo, a tema magistarskog bila je "Razlika u stavovima i osobinama ličnosti reprezentativaca BiH u timskim sportovima i sportskih novinara BiH". Imao sam veliku želju da i u BiH zaživi predmet "Sportsko pravo". Nažalost, nije bilo razumijavanja za ovaj predmet koji postoji širom Evrope. Istina, na raznim seminarima ponekad prezentiram svoj magistarski rad i tematiku sportskog prava u BiH, ali sve je na tome ostalo", pojašnava Bikić. 

U međuvremenu novinar Bikić se okreće publicistici, nastavlja sa pisanjem knjige „sportskivremeplov.ba"  iz koje nastaje još jedan sjajan projekat, tj. „As exkluziv“, sportska emisija prošlosti, sadašnjosti, budućnosti.

„Uskoro će i jubilarna 200. emisija. Sve je krenulo sa legendarnim  Osimom i Sušićem koji je skoro iz studija otišao u Brazil. Inače, u emisiji su gostovala skoro sva najpoznatija imena bh. sporta, što nekadašnja, što sadašnja. Kao i za knjigu, tako i za emisiju stigla su brojna priznanja, a najveće priznanje je sud gledalaca, jer je i emisija jedna od gledanijih komenarisanijih putem društvenih mreža i gleda se širom svijeta, kao što se i knjiga čita“, kaže Muhamed Bikić, koji je danas „Freelance journalist" sarađuje sa brojnim medijima i doslovno živi sport 24 sata, kaže Bikić. 

Ističe i da je uvijek volio sport te da je svojevremeno igrao fudbal.

" Bio sam skoro pa velika nada Želje, Igmana sa Ilidže. No, pet godina biti u vojsci u kontinuitetu, moralo se odraziti na aktivno bavljenje sportom. Istina, zamišljao sam sebe kao dobrog pravnika, advokata, jer volim držati govor, što bi reci moj rahmetli otac. No, nikada se nisam uspio definitivno odlučiti i reći dosta novinarstvu i idem u kancelariju, pa i za katedru. A opet nepisano je pravilo da su pravnici najbolji novinari, a ima i ona poznata ‘jednom novinar, zauvijek novinar’, a ja bih još dodao u mom slučaju 'Sport i pisanje su moje disanje. Takvog me Bog dao i Hvala mu“, zaključio je Bikić. 

#muhamedbikic #novinar #sportskivremeplov #asekskluziv #tv #novinarstvo

Vezani clanci

IZDVOJENO

Popodnevna kafa sa Husrefom Musemiće...

Ekipa News Blic portala danas je imala priliku da se druži sa Husrefom Musemićem šefom stručnog štaba FK Sarajevo, kojeg smo zatekli sa prijateljima...
Autor: E.H. - Objavljeno 2018-01-07 12:49:00

IZDVOJENO

Mostarska ratna priča: Jedan grad, d...

Na pitanje kako je tokom boravka na ratištu HVO-a gledao na činjenicu da je na suprotnoj strani njegov brat, odnosno da bi u konačnici mogli doći do d...
Autor: A.I.M. - Objavljeno 2017-12-11 10:27:00

IZDVOJENO

Vlasti BiH ne zanima imovina u Hrvat...

Dok vlasti susjedne države tvrde da nad nekretninama vlasnika iz BiH postoji zabrana raspolaganja, katastarske čestice u sudovima polako nestaju
Autor: A.B. - Objavljeno 2017-11-01 17:05:00