Mobilna aplikacija kroz selfie prepoznaje rani stadij raka gušterače

Kako bi pokušali dijagnosticirati rak, znanstvenici na sveučilištu u Washingtonu razvili su BiliScreen, aplikaciju za smartfone koja vrši pregled tako da od korisnika zatraži samo jedan selfie

Autor A.I.M. - Objavljeno 2017-08-30 15:21:00

Premda ideja zvuči zabavno, problem kojim se bavi nipošto nije. Ona nastoji prepoznati jedan od najopasnijih i najskrivenijih vrsta karcinoma - rak gušterače čija crna statistika iznosi devet posto preživjelih u razdoblju od pet godina. Podsjetimo, od ove vrste raka bolovao je i bivši Appleov šef Steve Jobs. Razlog zbog kojeg je ovaj karcinom teško pronaći leži u simptomima koji su vrlo, vrlo blagi. Simptomi koje, ako ih se rano prepozna, mogu upozoriti i uputiti pacijenta na pravovremeno liječenje.

 

Tu u priču ulazi mobilna aplikacija BiliScreen

'BiliScreen je aplikacija za smartfone koju razvijamo kako bi očitali razinu žutice kod pojedinca' tvrdi Alex Mariakakis, student doktorata na sveučilištu računalne znanosti i inžinjeriga Paul G. Allen. 'Žutica je pojava žutog pigmenta u koži i očima zbog porasta kemikalije bilirubina u krvi. Žutica golom oku postaje vidljiva na 3 mg/dl krvi, no zdravstvenici tvrde da razlozi za zabrinutost postoji već kod koncentracije 1.3 mg/dl, što znači da nam treba nova metoda detekcije'. Naravno, postoje i druge bolesti koje uzrokuju žutu boju kože i očiju poput žutice i Gilbertovog sindroma. 'Ono što nas poglavito intrigira je da je žutica u ranom stadiju jedan od ranijih simptoma raka gušterače' zaključuje Mariakakis.

#mobilnaaplikacija #dijagnosticira #rak #gusterace #selfie