Nakon najvećeg sigurnosnog propusta u automobilskoj industriji Takata se sprema za bankrot

Japanski proizvođač autodijelova Takata se priprema za podnošenje stečajnog postupka nakon što su njegovi neispravni zračni jastuci doveli do najvećeg sigurnosnog opoziva u automobilskoj industriji, piše BBC. Prijava bankrota očekuje se naredne sedmicu u Japanu i SAD-u, gdje kompanija traži kupca za svoju podružnicu.

Autor E.H. - Objavljeno 2017-06-18 19:07:00

Nakon vijesti o neispravnim zračnim jastucima, Takatine dionice su privremeno suspendovane na tokijskoj berzi, a kompanija se suočava sa milijardama dolara dugova. 

Do sada je širom svijeta povučeno oko 100 miliona Takatinih zračnih jastuka koji se otvaraju smrtonosnom jačinom i raspršuju šrapnele prema putniku. Neispravni jastuci povezani su s najmanje destak smrti i više od 100 povreda.

Japanski Nikkei procjenjuje da se Takata suočava s dugovima koji prelaze devet milijardi dolara. Kompanija za sada nije komentarisala navode o bankrotu. 

Takata je u januaru pristala platiti milijardu dolara kazni u SAD-u zbog prikrivanja grešaka u zračnim jastucima. Također, izjasnila se krivim za jedno krivično djelo. Platila je kaznu u iznosu od 25 miliona dolara, 125 miliona dolara je isplaćeno osobama koje su zračni jastuci povrijedili i 850 miliona dolara je isplaćeno proizvođačima automobila koji su koristili jastuke, kao što su General Motors i Volkswagen. Ipak, jedan od najviše pogođenih proizvođača je Honda Motor, najveći kupac Takatinih jastuka, koji je zbog greške 2008. godine opozvao Accord i Civic modele.

#takata #auto #bankrot