Minela Podgorica: U svaki predmet koji uradim ja utkam ljubav i dušu

Minela Podgorica je mlada i ambiciozna djevojka iz Sarajeva koja samostalno izrađuje unikatni nakit. Svojom kreativnošću i predanim trudom, radom i zalaganjem dokazuje da je pravi profesionalac u svom poslu.

Autor E.H. - Objavljeno 2016-11-10 13:44:00

U ragovoru za NewsBlic online magazin evo šta smo još saznali od Minele Podgorice...

News Blic: Minela, poznati ste po tome da samostalno izrađujete ručno rađeni nakit, možete li nam otkriti odakle Vam ljubav za ovaj posao?

Minela Podgorica: Rekla bi prije da se iz potrebe rodila ljubav, jer obzirom da nemam stalni posao, ja sam na ovakav način odlučila da sama sebi taj posao stvorim. Sve je ovo jako lijepo, imati hrpu cirkona ispred sebe, smišljati u glavi razne ideje, sve to ima svoju čar.

Znala sam, zaista nekad i do kasnih sati ostati da bi svoje ideje sprovela u djelo, a prije svega da bi drugima ispunila želje, jer mi žene smo doista puno nestrpljive, i samim tim od mene se očekuje da narudžbu u što kraćem roku završim. Nije mi zaista teško jer kako sam navela, ipak se ljubav prema ovom rodila, i u svaki predmet koji uradim ja utkam ljubav i dušu, i to prosto privlači kupce.

News blic: Možete li nam reći ko Vam je najveća podrška u svemu što radite?

Minela Podgorica: Pa sigurno mama. Ona je neko ko se herojski bori za mene, obzirom da eto nažalost nemam oca, tako da je breme koje ona nosi na svojim plećima jako veliko. Ona je ta koja gleda, čeka, daje podršku, kaže da li valja ili ne.

Vjerujem da je kako meni, tako i svima nama roditelj najveća podrška, još pogotovo ako ste jako vezani, i ako ste odrastanjem samo njega imali kao nekoga ko je bio vaša ruka spasa.

News Blic: Kada i zašto ste se odlučili da se bavite ovom vrstom posla?

Minela Podgorica: Otprilike 4 godine se bavim ovim poslom. Puno svega je prošlo, puno se svega izdešavalo. Ja sam nekako za ove 4 godine istančala svoj stil, nekako je sve ono što sam ja, što mi leži izašlo na vidjelo i tim putem nastavljam. Mnogi kažu blago tebi ti imaš puno nakita i možeš da uradiš sto poželiš, mnogi i zavide, sve u svemu ja sam zadovoljna ovim što sam postigla za nepune 4 godine.

Bilo je tu i padova, generalno bilo koji posao da imate ne može sve ići onako glatko, još pogotovo na ovakav način, kad sve sami finansirate, kad pokušavate da se probijete u moru tih unikata, kad pokušavate da stvorite neko ime, a ja se zaista trudim da uspijem u tome, i ja vjerujem da će za veoma kratak period EllAEl postati brend, možda ne tako velik jer treba vremena, ali obzirom koliko djevojaka nosi nakit, i ne samo nakit, tu su odjevni predmeti, mislim da uz moj rad i trud da ću uspjeti u naumu.

News Blic: Možete li nam reći koliko truda i rada je neophodno za izradu jednog unikatnog nakita?

Minela Podgorica: Sve zavisi od moje želje a i od želje onoga ko naručuje. U suštini zahtjevi nisu veliki, nažalost svi smo mi robovi nekih trendova, pa tako i mi koji se bavimo unikatima, to postajemo, ali opet kažem, sve zbog želje kupca. Sada su u trendu Choker ogrlice, njih možemo vidjeti na svakom koraku, samo eto što opet svako od nas ima neki svoj stil, i shodno tome radimo ih na razne načine. Mogu reći da su jako tražene, i cijena im nije visoka, pa vjerovatno zbog toga jer su svima nekako pristupačne.

Zaista jako puno truda ulažem u sve ovo, reklama je jako skupa, a opet u zemlji u kakvoj živimo mi ne možemo naplatiti naš trud, naš rad, jer nije lako prvenstveno osmisliti ideju. Znači da je jako velik i dug process stvaranja evo ogrlice naprimjer.

Ali na kraju opet to zaista ispadne onako kako sam zamišljala, i još bolje od zamišljenog što se tiče narudžbi, do sada ispunila sam sva očekivanja kupaca

News Blic: Gdje pronalazite inspiraciju za dizajn i koji je Vaš omiljeni dio cjelokupnog procesa?

Minela Podgorica: Ne znam, kopija nisam tako da ne mogu reći da vrijeme provodim kradući ideje drugih, to prosto dođe. Ideje su svuda oko nas, samo ako ste stvoreni za nešto, to ispliva. Nekada nije ni vrijeme za ideje, sve čini mi se zavisi od raspoloženja.

Omiljeni dio je sigurno onaj završni, kad dodajem sitne detalje i slikanje. Zaista se trudim da moje slike ostave jedan pečat, da budu drugačije od drugih, malo teže uspjevam jer ja prestavljam ulogu i fotografa i modela.

Ponekad imam svog fotografa, riječ je o Aidi Crnovršanin koja je profesionalni fotograf i mi tako napravimo jako lijepe i efektne fotografije.

News Blic: Nakon izrade nakita odlučili ste se za još jedan veći korak, a to je dizajn i izrada odjevnih predmeta. Možete li na otkriti odakle Vam ideja za ovu vrstu poduhvata?

Minela Podgorica: Mislim da sam još prije svega ovoga trebala započeti sa tim. Naime već drugi mjesec ja pohađam kurs šivenja kod Mire Šišic.Tu sam se definitivno pronašla, trenutno sam završila prvi stepen, i stekla sam jako veliku dozu znanja za veoma kratak period, za šta je sigurno Gospođa Mira zaslužna.

Drago mi je prije svega, što svoje ideje koje idu u tom pravcu, mogu sama da sprovedem u djelo. Tu se ne radi kao sa nakitom.

Ovo je jako složen proces, od odabira materijala, do ideje i svega što poprati nastanak jedne suknjice za koje sam se ja odlučila da radim. Mislila sam da neću uspjeti, iskreno, jer sam bila laik za mašinu, i bilo šta što ima veze sa šivenjem, ali za mjesec dana ja sam uspjela da naučim, da sašijem znatan broj suknjica te iste plasiram i prodam.

To je uspjeh, to je nešto što nisam očekivala, zaista me raduje što moje mašnice ulaze u srca kupaca. Jako su tražene što me posebno raduje.

Za sada su sve rasprodate ali su skorijem periodu ide nova kolekcija mašnica, pa eto nadam se da će se kupcima svidjeti. Sigurno će biti i u ponudi haljine koje će biti mojih ruku djelo, ali otom potom.

News Blic: Minela, obzirom da ste dio III ciklusa "Izbora za Miss fotogeničnosti" 2016 online magazina možete li nam reći kakvi su Vaši utisci i šta mislite o ovakvoj vrsti projekta?

Minela Podgorica: Prije svega, moram reći da je meni ukazana velika čast

Pored svih kreativaca krunu koja je bila mojih ruku djelo je nosila pobjednica, ja to smatram uspjehom. Vjerujem da pored revije koju sam imala to je najveći uspjeh do sada.

Organizacija je bila na nivou, upoznala sam divne ljude, sa nekima i dan danas se čujem, razmjenjujem iskustva i mišljenja. Velika hvala organizatorima na pozivu.

News Blic: Kako ste zadovoljni cjelokupnom organizacijom "Izbora za Miss fotogeničnosti 2016"?

Minela Podgorica: Jako sam zadovoljna. U svakom trenutku sam uživala, sve pohvale organizatorima.

 

News Blic: Bili ste dio i drugih projekata gdje ste predstavljali svoje radove, kakvi su Vaši utisci i namjeravate li u budućnosti sa predstavljanjem Vaših modnih dodataka na istim ili sličnim manifestacijama?

Minela Podgorica: Druga velika manifestacija gdje sam bila pozvana da učestvujem bila je modna revija koja se održala u Kaknju u sklopu manifestacije kakanjski dani

To je definitivno dan koji ne mogu zaboraviti, to je nešto što je mene jako usrečilo.

Velika je stvar kad vam ljudi ukazu tu čast i pozovu vas da učestvujete, vi kao jedan amater, kao neko za koga se još uvijek ne zna. Vjerujem da nijedan poziv na iste ili slične manifestacije neću odbiti, što zbog poznanstva, što zbog razmjenjivanja iskustva, jer tu su bile kreatorice koje su zaista imale godine iskustva iza sebe, i ja sam mogla samo da budem počastvovana.

News Blic: Za sami kraj našeg ragovora, recite nam gdje i na koji način djevojke ili eventualno jača polovina, s obzirom da se bliže i praznici  i vrijeme darivanja, mogu pogledati ili poručiti Vaše radove?

Minela Podgorica: Tu je moj profil i stranica EllA El unique koja broji više od 4 hiljade lajkova za nepuna 3 mjeseca, taj broj se svakako iz dana u dan povečava.

Ja pozivam sve djevojke da posjete stranicu,sigurna sam da će moći pronaći za sebe unikate po jako pristupačnim cijenama, a što da ne i da nam se jave sa njihovim idejama, ja sam sigurna da ću ih ispuniti.

News Blic: Minela, hvala na izdvojenom vremenu za portal NewsBlic.ba,  i želimo Vam mnogo uspjeha u daljnjem radu.

Minela Podgorica: Hvala Vama

 

#.nakit #intervju #minelapodgorica