Mavrovo: Tajanstveno mjesto koje treba posjetiti zimi

Nacionalni park Mavrovo prostire se na 72.204 hektara oko istoimenog jezera u Makedoniji na sjeverozapadu države

Autor I.S. - Objavljeno 2017-11-13 09:08:00

Obuhvaća planine Korab, Dešat, dio Šar planine, Bistre i dijelove Krčine. Najniža točka parka smjestila se na 600 metara nadmorske visine, dok se najviši vrh – Golem Korab izdiže na 2764 metra

Iako je Mavrovo zaštićeno od 1948. godine i najveći je od tri nacionalna parka u ovoj državi, lokalne vlasti žele u njegovu sklopu izgraditi nekolicinu hidroelektrana. Ta je želja izazvala protest lokalnog stanovništva, ali i Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF jer bi njihova gradnja mogla narušiti prirodnu ravnotežu ovoga područja.

WWF Adria sa svojim se partnerima zalaže za održiv način života u zaštićenim područjima. Na tom tragu razvijeni su projekti koji se provode na nivou cijele regije Dinarida, a između ostalog i u Nacionalnom parku Mavrovo.

Šta vidjeti? 
Mavrovo ima prekrasne bukove šume u kojima živi 60 endemskih vrsta biljaka, 140 vrsta ptica poput sivog sokola i orla krstaša, tridesetak vrsta sisavaca poput divokoze i divlje mačke, nešto gmazova i vodozemaca. Ljubitelji životinja mogu se uputiti i u safari-park Bunec koji se prostire na 430 hektara, a smatra se europskim reproduktivnim centrom jelena. On vam nudi opažanje ovih prekrasnih životinja u prirodnom okruženju. 

Iz Nacionalnog parka ne možete otići a da ne posjetite manastir svetog Jovana Bigorskog koje leži na padinama planine Bistre i obali rijeke Radike, a izgrađeno je prije 1000 godina. Drveni ikonostas s likom Ivana Krstitelja smatra se jednim od najvrednijih umjetničkih blaga manastira, a lokalno stanovništvo vjeruje da ima čudotvorne iscjeljiteljske moći.

Jedan je od kurioziteta Mavrova crkva sv. Nikole koja je izgrađena 1857., ali je zadnjih šezdesetak godina uglavnom potopljena vodom zbog izgradnje hidrosustava na jezeru. U rijetkim trenucima kada se povuče voda, može se primijetiti očuvana struktura crkve sa starim grobnicama. 

Ljubitelji speleologije svakako moraju posjetiti špilju Šarkova dupka. Otkrivena je prije tridesetak godina, a izazivala je strah među lokalnim stanovništvom. Prva osoba koja se usudila ući u nju bio je Šarko, prema kojem je dobila ime. Danas je ona uređena za posjetitelje. Vrijedi vidjeti i šarmantan vodopad Duh kod sela Rastuše koji je visok oko 25 metara. 

Šta raditi? 
Nacionalni park Mavrovo idealna je destinacija za ljubitelje skijanja, pa ga je posebno dobro posjetiti od novembra do aprila (svakako provjerite prognozu prije nego što krenete). U ponudi se posebno ističe Ski centar Mavrovo na planini Bistri na kojoj u prosjeku napadne 70 centimetara snijega u zimskim mjesecima. 

U sklopu parka možete skijati na visini od 1255 do 1860 metara nadmorske visine, na raspolaganju su vam ski-liftovi potpune dužine od 5700 metara i s mogućnošću prijevoza 11.000 osoba po satu. Neke su staze osvijetljene, pa omogućuju i noćno skijanje do ponoći. Dnevna skijaška karta za odraslu osobu stoji oko 37km, a sedmodnevna se može kupiti za oko 150km.

Gdje prenoćiti i šta jesti? 
Želite li prenoćiti u Nacionalom parku Mavrovo, zaputite se u hotel Kalin u Lazaropolju koje raspolaže sa 16 soba, ali i restoranom koji nudi domaće specijalitete od ribe, mesa i nadaleko poznate makedonske paprike. Isprobajte i poznata makedonska vina koja se rade od sorta vranac, prokupac, merlot, stanušina, kadarka, smederevka, chardonnay, žilavka i župljanka. 

Spavati i jesti možete i u hotelu Bistra, Lodge i Sport koji se nalaze u sklopu Ski centra Mavrovo. 

Htjeli biste se za hranu pobrinuti sami? U Nacionalnom parku Mavrovo postoje dva odlična mjesta za piknik. Prvi je Bojkov Kladenec u blizini ski-resorta koji ima uređen prostor za pečenje roštilja s postavljenim klupama i stolovima za veći broj ljudi, a drugi Gornja Ledina s pogledom na kanjon rijeke Radike. 

Nacionalni park Mavrovo pripada mreži od 56 zaštićenih područja iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije po imenu "Parkovi Dinarida".

Glavni im je cilj pospješiti suradnju između zaštićenih područja zemalja Dinarskog luka, a ona se primarno odnosi na unaprjeđenje prirodnih i kulturnih vrijednosti, njihovu promociju i povezivanje ljudi iz regije. 

 

#mavrovo #tajanstvenomjesto #makedonija #putovanje #zima