Matvijenko sa članovima Predsjedništva BiH: Rusija se zalaže za suverentitet BiH i podržava put ka EU

Predsjednica Gornjeg doma Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Matvienko prenijela je pozdrave članovima Predsjedništva BiH predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, navodi se u saopćenju Predsjedništva BiH

Autor M.B. - Objavljeno 2018-04-24 15:16:00

Bosna i Hercegovina i Ruska Federacija imaju dobre i stabilne odnose, te više od 20 godina diplomatskih odnosa, a multilateralna saradnja s BiH i zemljama regije je prioritet za Rusku Federaciju, istaknuto je tokom susreta. 

Iskazan je obostrani interes da se sveukupni bilateralni odnosi dalje razvijaju i unapređuju u svim aspektima, posebno u oblastima ekonomske saradnje i vanjskotrgovinske razmjene. Istaknut je interes ruske strane da se tržište BiH otvori za ruske kompanije zainteresirane da ulažu, posebno u naftnu industriju, te je konstatiran veliki značaj aktiviranja ekonomske saradnje unutar Međudržavne komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju između Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije.

Također, razgovarano je o potrebi unapređenja saradnje na poljima nauke, tehnike, kulture, obrazovanja i u humanitarnim djelatnostima. 

Visoka ruska delegacija, koja je u višednevnoj posjeti BiH, smatra veoma važnim uspostavljanje sistemske saradnje na nivou parlamenata i međuparlamentarni dijalog. U sklopu višednevne posjete važnija tema održanih sastanaka s predstavnicima Parlamentarne skupštine BiH i planiranih sastanaka s predstavnicima Narodne skuštine RS je daljnje ugovorno reguliranje bilateralnih odnosa dvije zemlje.

U tom kontekstu, zatražena je podrška da se aktivira potpisivanje niza sporazuma između BiH i Rusije.

Članovi Predsjedništva BiH iskazali su opredjeljenje BiH za pridruživanje Evropskoj uniji, a predsjednica Gornjeg doma Federalne skupštine Ruske Federacije iskazala je poštovanje opredjeljenju BiH da se pridruži Evropskoj uniji, te istaknula da cijeni odluku svih nivoa vlasti u BiH da se istovremeno razvijaju dobri odnosi s Ruskom Federacijom.

Predsjednica Gornjeg doma Federalne skupštine Ruske Federacije iskazala je stav Rusije da se zalaže za suverenitet BiH, održavanje mira i stabilnosti, te očuvanje cjelovitosti. Također, javni i otvoreni stav Ruske Federacije je da se treba pridržavati Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Članovi Predsjedništva BiH iskazali su zahvalnost za interes i posjetu visoke ruske delegacije BiH, što je podstrek daljnjem unapređenju bilateralnih odnosa dvije prijateljske zemlje.

#valentinamatviyenko #rusija #bih #predsjedništvbih