Manastir Sumela u Turskoj plijeni ljepotom zimskog ruha

Snijeg i velike ledenice na liticama stijena u kojima je smješten manastir Sumela na sjeveroistoku Turske plijene pažnju brojnih turista, javlja Anadolu Agency

Autor E.H. - Objavljeno 2016-01-04 12:58:00

Manastir Sumela je jedna na najposjećenijih destinacija na istoku crnomorske regije, a njegov nesvakidašnji izgled i položaj ga čine specifičnim u svako doba godine, pa i u ovim hladnim i snježnim danima.

Zbog trenutne restauracije, turisti ne mogu ući u sam objekat manastira, ali dolazak u podnožje litica na kojima je "usađen" taj historijski kompleks nudi prizore koji su vrijedni svakog truda.

Upravo je geografska pozicija ovog manastira ono što mu daje značaj i definiše ga. Naime, smješten je na strmoj litici, u stijeni, na visini od 1.200 metara. Nalazi se gotovo iznad provalije. To ga čini izuzetno geografski, istorijski i kulturološki bitnim, ali i turistički atraktivnim.

Kompleks manastira Sumela čine pećinska crkva, koja je centar čitave građevine, nekoliko kapela, kuhinje, studentske sobe i prostorije za turiste, biblioteka i sveti izvor vode.

Tu su i dugačke, uske stepenice kojima se mora proći. Freske postoje, ne samo u unutrašnjosti manastira nego je i spoljna strana zida u potpunosti oslikana. 

Manastir Sumela naziva se još i „ukletim“ zbog magle koja ujutru izgled manastira čini tajanstvenim, lijepim, ali i prilično zastrašujućim.

#manastir #sumela

Vezani clanci

ENTERIJER-EKSTERIJER

NAJČEŠĆE GREŠKE KOJE PRAVITE PRILIKO...

Većina nas ne bavi se profesionalno uređenjem enterijera zbog čega je u redu napraviti nekoliko dizajnerskih grešaka s vremena na vrijeme. Ono što tre...
Autor: E.H. - Objavljeno 2018-04-18 09:18:00

ENTERIJER-EKSTERIJER

Solarni krov stiže - jeftiniji od cr...

Kompanija Tesla Elona Maska otvorila je prednarudžbine za svoj solarni krov koji koji bi trebalo da košta 21,85 dolara po kvadratnom metru.
Autor: E.H. - Objavljeno 2018-04-10 12:59:00

ENTERIJER-EKSTERIJER

Rus od 37 kvadrata napravio pravo “m...

Interijer ovog izvrsno uređenog stana osmislio je sam vlasnik Alexey Polikarpov uz pomoć dizajnerice Alexandre Emilove. Riječ je o malom jednosobnom s...
Autor: E.H. - Objavljeno 2018-04-04 14:56:00