Manastir Sumela u Turskoj plijeni ljepotom zimskog ruha

Snijeg i velike ledenice na liticama stijena u kojima je smješten manastir Sumela na sjeveroistoku Turske plijene pažnju brojnih turista, javlja Anadolu Agency

Autor E.H. - Objavljeno 2016-01-04 12:58:00

Manastir Sumela je jedna na najposjećenijih destinacija na istoku crnomorske regije, a njegov nesvakidašnji izgled i položaj ga čine specifičnim u svako doba godine, pa i u ovim hladnim i snježnim danima.

Zbog trenutne restauracije, turisti ne mogu ući u sam objekat manastira, ali dolazak u podnožje litica na kojima je "usađen" taj historijski kompleks nudi prizore koji su vrijedni svakog truda.

Upravo je geografska pozicija ovog manastira ono što mu daje značaj i definiše ga. Naime, smješten je na strmoj litici, u stijeni, na visini od 1.200 metara. Nalazi se gotovo iznad provalije. To ga čini izuzetno geografski, istorijski i kulturološki bitnim, ali i turistički atraktivnim.

Kompleks manastira Sumela čine pećinska crkva, koja je centar čitave građevine, nekoliko kapela, kuhinje, studentske sobe i prostorije za turiste, biblioteka i sveti izvor vode.

Tu su i dugačke, uske stepenice kojima se mora proći. Freske postoje, ne samo u unutrašnjosti manastira nego je i spoljna strana zida u potpunosti oslikana. 

Manastir Sumela naziva se još i „ukletim“ zbog magle koja ujutru izgled manastira čini tajanstvenim, lijepim, ali i prilično zastrašujućim.

#manastir #sumela

Vezani clanci

ENTERIJER-EKSTERIJER

Želite ugraditi kamin? Ovdje doznajt...

Možda ni jedna stvar u interijeru ne odaje takav osjećaj topline, bliskosti i romantike kao kamin. Sjetimo se samo redaka iz literature ili scena iz f...
Autor: I.S. - Objavljeno 2018-02-22 13:42:00

ENTERIJER-EKSTERIJER

KAKO U GARSONJERI NAPRAVITI ZASEBAN...

Ako živite u prostranoj garsonjeri predlažemo vam savršene ideje kako da izdvojite spavaću sobu i dnevni boravak, a da sve ostane u jednom prostoru uz...
Autor: I.S. - Objavljeno 2018-02-22 12:07:00

ENTERIJER-EKSTERIJER

Prozor koji se u dva poteza pretvara...

Danska kompanija poznata po proizvodnji prozora ponudila je rješenje za sve one koji ne mogu priuštiti balkon koji žele.
Autor: I.S. - Objavljeno 2018-02-22 12:02:00