Na vrijeme prepoznajte i izliječite sunčanicu kod svog djeteta

Vrijeme je kada smo izloženi velikom djelovanju sunčeve toplote koja vrlo često može dovesti i do problema od kojih izdvajamo sunčanicu kojoj su najčešće izložena upravo djeca, ali i svi ostali.

Autor I.S. - Objavljeno 2017-06-19 11:47:00

Sunčanica se javlja kao reakcija organizma na pretjerano izlaganje suncu. Može se javiti tokom izlaganja suncu, međutim ona se najčešće javlja nekoliko sati nakon direktnog izlaganja suncu, obično u večernjim satima pred spavanje ili tokom prvog sna. Sunčanica se manifestuje kao posljedica širenja krvnih žila u mozgu i pojave blagog oblika edema mozga.

Prepoznajte simptome koji upućuju na sunčanicu

Ukoliko je u pitanju sunčanica dijete vrlo često osjeća vrtoglavicu, mučninu, povraća, postaje nemoćno, pospano i malaksavo. Bitno je napomenuti da je glavobolja skoro pa uvijek prisutna. Obično lice djeteta je orošeno znojem, ekstremiteti kao što su ruke i noge su tople, a ukoliko je i dalje dijete izloženo suncu postaju hladnije i drhtave. Tjelesna temperatura je obično povišena, mada može biti i normalna.

Pružite djetetu pravovremenu i pravilnu pomoć

Definitivno ono što se prvo treba uraditi jeste skloniti dijete sa sunca i premjestiti ga u razvjetrenu, hladniju i mračniju prostoriju. Rashladite dijete, pokvasite ga po glavi, kao i ekstremitetima- od vrha ruka prema niže i od vrha noge prema niže. Istuširajte dijete mlakom vodom i pustite ga neka se osuši bez brisanja i posušivanja. Obzirom da dijete pod sunčanicom gubi tečnost, potrebo je istu i nadoknaditi, tako da dajte djetetu da pije više tečnosti, po mogućnosti vodu u manjim dozama ali češće. Obratite na to pažnju posebno ako je dijete već i povratilo. Ako se dijete predveče žali na glavobolju i mučninu, a tokom dana je dugo bilo vani, po toplom vremenu, pomislite na sunčanicu.

Ukoliko je tjelesna temperatura povišena i dalje probajte sa nekim od lijekova za smanjivanje temperature, a najbolje pomaže čepić – paracetamol. Ako temperatura ne pada, a dijete i dalje ima simptome i uporno povraća i sve ne nemoćnije potražite pomoć ljekara.

Spriječite sunčanicu 

Pokušajte da prevenirate nastanku sunčanice tako što ćete već po izlasku sa djetetom izbjegavati dosta osunčana mjesta ili dugotrajno izlaganje na povišenoj temperaturi sunca. Uvijek ponesite sa sobom flašu vode kao i neko zaštitnu sredstvo od sunce kao što su šeširići, kačketi, kišobrančići ili nešta slično. Ukoliko ipak boravite na otvorenom mjestu bez hladovine povremeno pokvasite glavu djeteta i rashladite dijete vodom. Trudite se da dijete pije dovoljno tečnosti.

#sunčanica #dijete #zaštita #savjeti