Izaberite pravu: Koje su najbolje boje zidova za svaku prostoriju u domu?

Topli dani su stigli, a sa njima se javlja i želja da uređujemo i sređujemo prostorije u kojim boravimo. No, kada želimo promijeniti boju zidova često se susrećemo sa brojnim problemima. Stručnjaci tvrde da prilikom uređenja enterijera moramo uzeti u obzir mnogo stvari. Količina prirodnog svjetla, preovladavajući stil namještaja, uzorci, različiti detalji itd.

Autor I.S. - Objavljeno 2017-06-10 10:33:00

Psihologinja Sally Augustin bavi se disciplinom koja objašnjava kako na ljude utiče okruženje u kojem borave. To se tiče i boja te našeg raspoloženja stoga pročitajte šta savjetuje Sally:

Spavaća soba “voli” plavu

Plavu univerzalno povezujemo s mirom i odmorom, vjerojatno iz evolucijskih asocijacija na nijansu neba ili vode. Studije su naime i dokazale kako će se ljudi bolje odmoriti u plavim sobama. Za najbolji efekt birajte prigušene i ne previše tamne nijanse.

Obavezno izbjegavati – ljubičastu.

Za radnu sobu isprobajte boju kadulje/žalfije

working-room-with-blue-and-greenZelena potiče na razmišljanje, a mozak će najbolje raditi okružen zelenim tonovima. Razlog tomu je što podsjeća na prirodu u kojoj je uvijek najlakše razbistriti misli. Kao što je i slučaj s plavom, birajte manje intenzivne nijanse – kadulja je idealann izbor.

Za ovu prostoriju izbjegavajte crvenu. Vjerovatno se sjećate kvačica, pluseva, minusa, riječi “nedovoljan” u vašim školskim bilježnicama? Naučnici su dokazali kako su nam se te slike duboko urezale za budućnost. Stoga, Sally Augustin ističe kako i najkraća izloženost crvenoj, usporava analitičko razmišljanje.

Crvena ili kobalt plava za kuhijnu

Bojenje zidova u kuhinji malo je složenije. Većina dizajnera ponudit će neko crveno ili narančasto rješenje, i to je uredu, ako vam ne smeta što te nijanse potiču apetit. Za suprotan efekt odaberite kobalt plavu. Bilo kako bilo, u kuhnji su intenzivnije nijanse poželjne. A u obzir čak dolazi kombinacija plave i crvene.

Iako je žuta jedna od najpopularnijih boja za kuhinju, nemojte joj niti slučajno dodavati zelenu. Nijansu trule i pomalo bolesne hrane ne želite imati blizu.

stunning-fancy-bathroom-with-the-pink-color

U kupatilu ćete biti ljepši uz nježno ružičastu

Bijela može biti previše stroga pa za kupaonicu birajte nježno ružičastu. Dokazano najbolje pristaje uz svaku boju tena – doima se kao da mu daje toplinu. Pritom zaboravite na ružičasti Barbie svijet. Decentnu pastelnu nijansu najlakše ćete kombinirati.

Neonskim bojama nikako nije mjesto u kupaonici.

Tople pješčane nijanse za dnevni boravak

Kako je ovo najaktivnija prostorija u stanu ili kući, izbjegavajte tamnije i intenzivnije nijanse.

Druženje s prijateljima najčešće proizvodi dovoljno energije samo po sebi. Teški zidovi mogli bi “ubiti” atmosferu, govori Augustin. Odaberite neku toplu i neutralnu nijansu poput boje pijeska.

Tamne boje i preintenzivni tonovi mogu biti pomalo depresivni.

#savjeti #okruženje #dom #židovi #boje