Lejla Šebić: Čovjek je mlad onoliko koliko mu je mlada duša

Već sam u zrelim godinama kad mi vanjski izgled i popularnost ne prestavlja nikakav poseban značaj u životu. Uživam u tijelu koje je funkcionalno i zdravo i to mi je važnije od svega rekla je iskreno fitness trenerica Lejla Šebić za News Blic

Autor E.H. - Objavljeno 2017-09-13 13:52:00

Uprkos činjenici da joj je majčinstvo na prvom mjestu atraktivna fitness trenerica Lejla Šebić rado nađe vremena i za svoju drugu ljubav, to je bavljene sportom. Mnogi će se sjetiti njenih videa i savjeta kako održati tjelesnu formu na nivou koj je upučivala i u doba visoke trudnoće. To je svakako samo jedan od dokaza koliko je Šebić posvećena svojoj misiji i koliko želi na druge prenijeti svoje znanje i afirmirati ih da se „pokrenu“.

Tako će profesorica na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu u subotu 23. Septembra održati trening na otvorenom u Mostaru. Riječ je o aktivnosti u okviru projekta „Izađi i treniraj“, koji je ovog ljeta pod vedrim nebom okupio mnoge žene.

- Kao Nike fitnes prezenter za BiH pozivam sve zainteresirane da dođu i vježbaju s nama tačno u 12 sati ispred Mepas Centra u Mostaru-rekla je Šebić na početku razgovora za News Blic.

News Blic: Bili ste učesnica brojnih takmičenja, koji su pred vama novi poslovni izazovi i spremate li se za nova takmičenja?

Lejla Šebić: Nakon osvajanja svjetske titule u natural bodybuildingu u Las Vegasu odustala sam od daljih takmičenja i posvetila sam se prvenstveno majčinstvu koje me u potpunosti ispunjava i čini sretnom. Mnoge žene poželjele su vježbati sa mnom kao personalnim terenrom,  ali zbog obaveza prema bebi ne mogu stići sa svakom pojedinačno da radim, pa sam odlučila da od oktobra  počnem sa programom rada u malim grupama po 8 vježbača uz veoma individualizirani pristup. Treninzi u malim grupama će se odvijati kroz dva nova programa  TRX i Body Pump u aerobik studiju koji vodim LN1 Fit & Fun u Avaz Twist Toweru.  Pored ovih treninga u našem klubu postoje različiti programi aerobika u velikim grupama koje vode vrhunski treneri iz mog tima.

News Blic: Jedna ste od najpoznatijih i najaktraktivnijih profesorica,  godi li vam taj status i kako na vas gledaju ostale kolege posebno kolegice?

Šebić: Hvala na komplimentu. Već sam u zrelim godinama kad mi vanjski izgled i popularnost ne prestavlja nikakav poseban značaj u životu. Uživam u tijelu koje je funkcionalno i zdravo i to mi je važnije od svega. Kolege i kolegice me izuzetno uvažavaju ali to je prvenstveno zahvaljujući mojoj profesionalnosti, stručnom radu i znanju. 

News Blic: S obzirom na sve veći broj  instruktora u fitness-industriji te posljedici apsolutnog trenda življena zdravim životom, da li se isplati biti fitness instruktor?

Šebić: Vjerovatno bi se isplatilo kad na tržištu ne bi imali različite samozvane trenere bez znanja i diplome koji obaraju vrijednost našem poslu.

News Blic: Kada i zašto ste se odlučili da postanete fitness instruktorica i da li bi, da možete da se vratite u prošlost, sada krenuli drugim putem?

Šebić: Prvenstveno sam profesorica na Fakultetu sporta i to je bio moj primarni izbor. Poziv fitness trenra je nešto što me ispunjava i čini sretnom u slobodno vrijeme jer mi omogućava da uživam u vježbanju i pomažem ljudima da ostvare najbolju formu te poboljšaju svoje zdravlje. Sport je jednostavno moja velika ljubav u svim svojim različitim oblicima tako da nikad ne bih izabrala drugi put u životu.

News Blic: Šta radite kada dođe osoba sa nerealnim zahtjevima? Laže li ogledalo ili istinu govori?

Potrebno je uvijek postaviti realne ciljeve i pomoći osobi da ih ostvari. Svi se mi razlikujemo i svakom je potreban drugačiji pristup kako bi pronašao sebe u sportu i redovnom vježbanju. Veoma je bitno u svemu tome biti dobar psiholog i motivator. A moj najveći uspjeh kao trenera nisu „instant“ rezultati kod rekreativaca koji se postižu preko noći i isto tako jako brzo gube, već to što moji vježbači steknu naviku i osjete zadovoljstvo prema redovnom vježbanju  koje postaje sastavni dio njihovog života.

News Blic: Majka ste dvoje djece, s obzirom da ste u trudnoći uspjeli zadržati fit liniju, plašite li se starosti?

Šebić: Čovjek je mlad onoliko koliko mu je mlada duša. Neke duše brzo stare, postaju previše ozbiljne i zabrinute, dok druge vječno ostaju vesela, razigrana djeca. Ja spadam u ovu drugu kategoriju.  Nikako i ne razmišljam o starosti već uživam i igram se sa mojom djecom kao da sam i ja dijete. Valjda je i sport dosta utjecao da se tako osjećam.

News Blic: Sve je veći broj mladih sa deformitetom kičmenog stuba, šta vi preporučujete za one koji nemaju vremena da se aktvino bave nekim sportom?

Šebić: Problem sjedećeg načina života je najveći problem savremenog društva. Jednostavno ne prihvatam opciju da nemamo vremena da se bavimo sportom. To znači da ne poštujemo sebe i sve ono što nam je dato kako bi uživali punim plućima i svim vitanim kapacitetima u ovoj priči koju zovemo život. Redovno vježbanje mora biti sastavni dio života savkog čovjeka bez izgovora.

News Blic: S lakoćom radite stoj na rukama, posmatrate li zaista svijet iz nekog ugla „naopačke“?

Šebić: Lako je sve ono što se s ljubavlju nauči u djetinjstvu i postane dio naše ličnosti. Gimnastika kojom sam se bavila od najranijeg djetinjstva me naučila je da njegujem tijelo i duh, da razmišlajm pozitivno i uživam u životu.

#lejlašebić #bodybuilding #fitness #fitnessinstrekturica #intervju

Vezani clanci

OSTALI-SPORTOVI

Džumhur u osmini finala Umaga poraž...

Damir Džumhur je izgubio od Jevgenija Donskoja u osmini finala turnira u Umagu rezultatom 2:1 u setovima u meču koji je završen u 1 sat i 10 minuta iz...
Autor: E.H. - Objavljeno 2018-07-20 08:35:00

OSTALI-SPORTOVI

BiH u polufinalu Svjetskog prvenstva...

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci savladala je Rusiju sa 3:1 i plasirala se u polufinala Svjetskog prvenstva u Holandiji!
Autor: E.H. - Objavljeno 2018-07-19 20:42:00

OSTALI-SPORTOVI

Tragična smrt klizača koji je osvoji...

U Almatiju je preminuo 25-godišnji Denis Ten, kazahstanski klizač koji je osvojio bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Sočiju (2014).
Autor: J.A. - Objavljeno 2018-07-19 15:30:00