Legat jedne arhitektice u pustinjskim predjelima

Mjehurići, saće i srušene barijere

Autor A.P. - Objavljeno 2018-05-25 14:10:00

Zaha Hadid bila je progresivna ličnost koja je svojim čvrstim stavovima definisala imidž zemlje koju je kralj pažljivo mijenjao

 Prije deset godina, kada je Saudijska Arabija počela da priča o štednji energije, globalnom otopljavanju i čistim alternativama nafti, organizovano je takmičenje kako bi se dizajnirao analitičarski centar.

Pobednik je bila arhitekta rođena u Iraku, Zaha Hadid, jedina žena pozvana na takmičenje i progresivna ličnost koja je svojim čvrstim stavovima definisala imidž zemlje koju je kralj pažljivo mijenjao. Njen nacrt za Naftni istraživački i studijski centar kralja Abdulaha predstavljen je javnosti na jesen i geometrijski je ingeniozan, inspirisan mjehurićima i saćem.

Ali je otvaranje centra tokom godišnje Saudijske nedelje dizajna u oktobru bilo posthumno za kralja Abdulaha koji ga je naručio ali i za Hadidovu. On je umro 2015. i naslijedio ga je polubrat, 76-godišnji kralj Salman. Hadid je umrla godinu dana kasnije, u 65. od srčanog udara. Nikad nije videla kao izgleda uživo jedan od njenih najupečatljivijih dizajna, prvi u portfoliju nacrta uslovljenim klimatskim promjenama i održivošću.

Sada 135 istraživača i pomoćnog osoblja radi u kancelarijama operativne zgrade centra a biće mjesta za još stručnjaka sa razvojem centra. 

 Uslov takmičenja bio je plan zgrade koja će opstati u vreloj klimi a istovremeno će biti dovoljno održiva da dodatno ne uništava prirodnu okolinu. Hadid, koja je blisko sarađivala sa Devahom Kangom, tadašnjim direktorom dizajna, inspiraciju je potražila u prirodi. „Ako se zagledate u prirodu, otkrićete zašto stvari izgledaju tako kako izgledaju“, kaže Kang. „Otkričete sisteme koji odgovaraju klimatskim uslovima i koji rezultiraju oblicima koje vidite“.

Njihovo istraživanje uključivalo je i sunđere, lišće i kožu reptila. Otkrili su da se ćelijska geometrija mehuriča sapuna i mednog saća iznova pojavljuje u prirodi jer je efikasna. „Tada smo došli na ideju ćelijske, heksagonalne strukture koja okružuje dvorišta“, rekao je Kang.

Neke strategije za očuvanje prirodne sredine bile su jednostavne i stare kao i biologija. „Otkrili smo da pasivni dizajn čini veliki deo genija prirode“, rekao je. Arhitekte su se takođe okrenule tradicionalnim zemljanim strukturama zemlje za pasivnu solarnu tehniku. Obložili su skelet saća panelima od stakla i betona koji odbijaju toplotu, sa vazdušnim prostorom ispod koji služi kao izolacija. U dvorištima su koristili kamene ploče i betonske panele da zadrže prijatne temperature.

Arhitekte su heksagonalne laboratorije smestile oko šeestougaonih dvorišta a kako je zgada preseljena u pustinju, povećali su broj ćelija kako bi centar imao biblioteku, slušaonicu, bazu podataka i džamiju. Svaki pavljon i dvorište su kompjuterski razvučeni i izokrenuti da hvataju senku sa juga i vetrove sa severa. Fasadni paneli stavljeni su preko čeličnih ramova. Na obodu grada, okrenuta ka pustinji i Meki, zgrada je delovala spremno za pokret.

Mala džamija u pustinji stoji na kraju dugog, centralnog dvorišta. Njena tavanica je prekrivena filigranskim, kompjuterski urađenim dizajnom koji podeća na tradicionalne arabeskne motive. Džamija je jedna od retkih bio gde koju je dizajnirala žena.

Suzan Kirton, potparolka centra, kaže da je njihova misija da saznaju kako da najproduktivnije iskoriste energetske resurse za ekonomski i društveni napredak koji je u skladu sa „Vizijom 2030“ koju je prestolonaslednik, princ Mohamed bin Salman, nedavno izložio sa ciljem diversifikacije i razvoja ekonomije zemlje koja neće imazi veze sa naftom.

Hadid je uppotrebila svoje karakteristično fluidne prostore da bi srušila barijere i ohrabrila društveno mešanje. Tokom Nedeljne dizajna prošle jeseni, muškarci i žene, studenti i prinčevi slobodno su šetali, delili hranu i razgovarali u javnim prostorima. Velovi su bili opcionalni.

U Rijadu, kada je već zašla u šezdesete, Hadid je postala arhitekta kakav nikada nije bila. Arhitektonska lepota i održivost nisu isključivali jedno drugo. Poput svoje zgrade, ona se prilgodila.

 

#zahahadid #arhitektura #pustinja #mjehurići #saće #legat #naftniistraživačkicentar #kraljabdulah #kraljsalman

Vezani clanci

ARHITEKTURA-DIZAJN

Hitlerov betonski monstrum čuvao je...

Dok se 2. svjetski rat približavao svom kraju tokom 1945. godine Sovjetska vojska počela je napredovati prema Berlinu.
Autor: A.P. - Objavljeno 2018-06-15 10:28:00

ARHITEKTURA-DIZAJN

Životna priča arhitektice Nedžle Pot...

Nedžla Potogija, uspješna arhitektica koja djeluje na relaciji BiH- Njemačka, životni poziv je odabrala sasvim slučajno. Dok je išla u Osnovnu školu u...
Autor: J.A. - Objavljeno 2018-06-08 13:22:00

ARHITEKTURA-DIZAJN

Vrhovni sud Indije ljut zbog devasta...

Taj Mahal izgradio je mogulski vladar Džahan-šah sredinom 17. stoljeća kao veličanstvenu grobnicu svojoj najdražoj ženi Mumtaz Mahal. Mauzolej privla...
Autor: A.P. - Objavljeno 2018-05-24 18:25:00