Krivična prijava protiv predsjednice Općinskog suda  u Sarajevu i drugih

Portal NewsBlic je došao do saznanja o nepostupanju odjeljenja Registra Općinskog suda  u Sarajevu u svojim predmetima, a za koje je utvrđeno da su dokumenti - istorijat određenog privrednog društva - krivotvoreni, odnosno izdani od strane suda manjkavi, što se tiče podataka iz Registra suda

Autor J.A. - Objavljeno 2018-03-05 14:51:00

Naime, Privredno društvo "Šipad" d.d. Sarajevo nam se obratilo sa informacijom da im je onemogućeno rješavanje predmeta u razumnom roku, te da im je neizvršavanjem sudske odluke uskraćeno pravo na pristup sudu, te time učinjeno kazneno djelo iz Člana 351 KZFBiH.  Navode da se radi o organiziranom kriminalu i korupciji jer je Registar Općinskog suda u Sarajevu pod političkim utjecajem, a što govore mnoge nezakonite radnje koje čine, a sve iz razloga da se drugim omogući nezakonito sticanje imovine.

Posebno ističemo da je predsjednica Općinskog suda  u Sarajevu, Janja Jovanović, upoznata sa nezakonitim radnjama, tj. krivotvorenju javnih i isprava Registra Suda.

Simptomatično je da je Registar suda zaprimio 14.11. 2016. godine zahtjev za ispravku propusta  Suda, da su izostavljeni bitni podaci iz Registra suda koji su ključni za dalje poslovanje društva, a sve to ukazuje na organizovani kriminal i korupciju.

Ovaj predmet nikada nije dat u rad nadležnom sudiji niti je evidentiran poslovni broj predmeta na osnovu kojeg bi se poslovno društvo moglo informisati o statusu svog predmeta.

Direktor "Šipad" d.d. Sarajevo, Ćesko Esad, obratio se i Ustavnom sudu BiH za zaštitu prava društva, ukazujući na propuste u radu Registra suda i tražeći zaštitu od Ustavnog suda BiH u više predmeta.

"Šipad" d.d. Sarajevo se opravdano pita da li je to selektivno postupanje prema određenim strankama iz razloga političkog pritiska na pravosuđe radi donošenja ili nedonošenja sudskih odluka.

Opravdano ukazujemo da je ovo veliki propust predsjednice Općinskog suda u Sarajevu, Janje Jovanović, sudija Dženane Jovanović i Subhije Hodžić, predsjednika Odjela Registra Općinskog suda u Sarajevu, Asafa Daupovića, i šefa Registra suda, Fadile Đuliman.

Postavlja se pitanje da li su nadležni organi i institucije (prije svega tužilaštva, ministarstva pravde, VSTV......) upoznate o neradu Registra suda i krivotvorenju javnih isprava, ne samo u ovom, nego i desetinama drugih nezakonito izdatih, krivotvorenih javnih isprava.

Zbog svega gore navedenog, kako smo saznali iz pouzdanih izvora, direktor "Šipad" d.d. Sarajevo, Ćesko Esad, podnio je krivičnu prijavu protiv odgovornih osoba jer nisu postupili po pravomoćnim odlukama suda u FBiH i time prouzrokovali težu povredu prava društva "Šipad" d.d.i materijalnu štetu čime je počinjeno krivično djelo neizvršenje sudske odluke iz Člana 351 KZFBiH. 

#registarsuda #općinskisudsarajevo #vstv #ministarstvopravosuđa #šipad.dd. #janjajovanović #subhijahodžić #asafdaupović #ćeskoesad #fadilađukiman #dženanajovanović #ustavnisudbih

Vezani clanci

BIH

Na Baščaršiji proslavljena Erdoganov...

Turska zajednica u BiH i građani glavnog grada koji podržavaju Erdogana vozili su slavljenički krug od Baščaršije do Ilidže i nazad
Autor: R. Be. - Objavljeno 2018-06-24 23:58:00

BIH

Optuženi za "živu lomaču" u Višegrad...

Optužnica protiv Radomira Šušnjara je podignuta krajem prošle godine
Autor: R. Be. - Objavljeno 2018-06-24 18:00:00

BIH

Obilježena 26. godišnjica stradanja...

Obilježavanje je počelo polaganjem cvijeća na prijevoju Rogoj
Autor: R. Be. - Objavljeno 2018-06-24 16:27:00