Knjiga o opernoj divi Gertrudi Munitić predstavljena u Sarajevu

Knjiga "Primadonna", monografija o opernoj divi Gertrudi Munitić, predstavljena je večeras u Sarajevu u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine

Autor A.I.M. - Objavljeno 2017-09-13 09:03:00

Autor i urednik Jasmin Bašić, jedan od promotora, ističe da ovo izdanje sadrži faktografije i druge elemente monografije, ali i da je on, koristeći radost prijateljstva s umjetnicom Munitić, shvatio da knjiga „donekle mora biti i roman“ o njenom životu, prenosi Klix. 

Književnik Mile Stojić, također promotor, naglasio je neodvojivu povezanost karijere i životnog puta Gertrude Munitić sa Sarajevom, gdje je ona svojevremeno, na vrhuncu umjetnučke karijere, prihvatila angažman u Narodnom pozorištu.

"Bila je vladarica scene, čudesne ljepote, glasa i talenta, jedna od najprepoznatljivijih opernih zvijezda bivše Jugoslavije", rekao je Stojić, ujedno recenzent Bašićeve knjige.

Na promociji se zvanicama obratila i umjetnica rekavši da je entuzijazam Jasmina Bašića i njegova ljubav prema profesiji, njenim interpretacijama i ulogama, dovela do ovog izdanja.

Gertruda Munitić, rođena u Omišu, također je naglasila njenu vezanost sa Sarajevom gdje je u ratnim godinama shvatila, kaže, da su ljubav i dobrota ono što nas sve spaja.

"Obični", iskreni osmijeh, otapa srca, poručila je ova umjetnica.

 

#gertrudamunitic #monografija #umjetnica #promocija #karijera #narodnopozorište #omiš #primadona