Kina smanjuje proizvodnju dizelaša i benzinaca

Kina, kao najveće svjetsko tržište automobila, planira da zabrani proizvodnju i prodaju automobila i kombija na benzinski i dizel pogon

Autor A.I.M. - Objavljeno 2017-09-11 18:17:00

 Zamjenik ministra industrije Ksin Goubin ističe da su započeta relevantna istraživanja, ali da još nije odlučeno kada će zabrana stupiti na snagu.

“Te mjere će donijeti duboke promjene u razvoju automobilske industrije”, rekao je Goubin on za kineske medije.

Kina je prošle godine proizvela 28 miliona automobila, gotovo trećinu od ukupnog broja na globalnom nivou.

Velika Britanija i Francuska već su objavile planove o zabrani novih automobila sa dizel i benzinskim motorima do 2040. godine, što predstavlja dio napora s ciljem smanjenja zagađenja i emisije ugljen-dioksida.

Proizvođač automobila “Volvo”, koji je u kineskom vlasništvu, već je najavio da će od 2019. godine svi njegovi automobili imati električni motor.

Ostale globalne automobilske kompanije, uključujući “Reno-Nisan”, “Ford” i “Dženeral motors”, također, najavljuju razvoj električnih automobila u Kini.

Kineska industrija želi da automobili na električni i hibridni pogon do 2025. godine čine bar petinu ukupno prodatih vozila.

Očekuje se da će Peking u novim kvotama za električna vozila, koje će stupiti na snagu već iduće godine, odrediti da udio električnih i hibridnih automobila u ukupnoj prodaji pojedinih proizvođača mora da iznosi minimalno osam odsto.

Od 2019. godine taj udio porast će na deset, a 2020. na 12 odsto.

#renofiat #dizel #benzin #proizvodnja #auto #kina #smanjenje #automobilskaindustrija #volvo #elektricniihibridnipogon