Kim Jong-un se zahvalio Seulu na gostoprimstvu

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un pohvalio je gostoprimstvo koje je Južna Koreja pružila njegovoj sestri Kim Yo-jong, prenijeli su korejski mediji

Autor M.B. - Objavljeno 2018-02-13 16:11:00

On je rekao da je važno iskoristiti podstrek koji Zimske olimpijske igre pružaju dijalogu na podijeljenom Korejskom poluostrvu, prenosi Srna.

“Zahvalnost Južne Koreje zbog prisustva delegacije Sjeverne Koreje i gostoprimstvo koje je pruženo članovima naše delegacije su impresivni. Zahvaljujemo se na iskrenom trudu”, rekao je Kim.

Kim Yo-jong je bila dio delegacije Sjeverne Koreje koja je prisustvovala Igrama u Pjongčangu, a tokom posjete južnom susjedu uručila je pozivnicu južnokorejskom predsjedniku Mun Jae-Inu za samit u Pjongjangu.

Mun nije odmah prihvatio poziv u Pjongjang i naglasio je da za tako nešto potrebno da se stvore odgovarajući uslovi, prenio je AFP.

Savjet bezbjednosti UN je Sjevernoj Koreji uveo sankcije više puta puta, zbog nuklearnog i balističkog programa Pjongjanga, nakon nekoliko balističkih i nuklearnih testova koje je izvršila Sjeverna Koreja.

Međutim, Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji su izazvale neobične scene. Između ostalog, Mun i Kim su primijećeni kako zajedno sa ceremonijalnim predsjednikom Sjeverne Koreje Kim Jong Namom pružaju podršku ujedinjenom korejskom ženskom hokejaškom timu, a zajedno su prisustvovali i muzičkom koncertu umjetnika iz Pjongjanga.

#sjevernakoreja #juznakoreja #kimjongun #kimyo-jong #munjae-in #pjongjang #seul #zoi2018