Kamberović naglašava da nadolazeći History Fest ima za cilj zainteresovati mlade ljude za historiju

On je naglasio da je glavni cilj festivala zainteresirati i zaintrigirati mlade ljude za historiju

Autor A.P. - Objavljeno 2018-06-01 16:49:00

Udruženje za modernu historiju u Sarajevu organizuje drugi po redu History fest pod nazivom „Približimo povijest zajedno“. Festival je okupio ugledne historičare. Historičar, Husnija Kamberović, istakao cilj History Festa zainteresirati mlade ljude za historiju, prenosi N1. 

Govoreći o programu History Festa, Kamberović je rekao da se tokom prijepodneva održavaju tri panela doktorskih radionica o historiji Jugoslavije, na kojima učestvuju dvadesetak doktoranata iz regije i svijeta. Tokom popodneva, objasnio je, odvija se nekoliko događaja, kao što je promocija knjige o muslimanskom ženskom pitanju i predavanje profesorice Dubravke Stojanović o reviziji historije u post-Jugoslovenskim zemljama. Nakon toga slijedi još jedan okrugli stol, posvećen stogodišnjici stvaranja Jugoslavije. Uveče, na programu je premijera dokumentarnog filma "Duh vremena", u režiji Lordana Zafranovića.

"Želimo pokazati da historija nisu samo neke dosadne i teške knjige, nego se može i kroz film, kroz priče o filmovima i dokumentarnim filmovima, približiti historiju običnim ljudima, što i jeste motiv našeg ovogodišnjeg festivala," kazao je Kamberović . On je naglasio da je glavni cilj festivala zainteresirati i zaintrigirati mlade ljude za historiju

"Vjerujemo da je to način da mogu bolje razumjeti prošlost kako bi shvatili gdje to mi danas živimo," rekao je Kamberović u razgovoru sa reporterkom N1 Hanom Sokolović.

#historyfestsarajevo #husnijakamberović #historija #istorija #povijest #udruzenjezamodernuhistoriju #jugoslavija #bih #revizijahistorije #postsocijalističkodoba #tranzicija