Kako sa Googlea obristati "najsramnije pretrage"?

Google je nenadomjestiv alat za pribavljanje informacija. No ponekad na njemu tražimo i neke stvari zbog kojih nam je inače neugodno. Ako vas zanima što ste u posljednje vrijeme pitali Google, ili možda želite obrisati ona pitanja koja biste radije zaboravili, evo jednostavnog načina da to učinite.

Autor J.A. - Objavljeno 2016-07-11 08:38:00

Google je razvio alatku nazvanu My Activity koja će vam omogućiti uklanjanje nekih od najneprijatnijih termina koje ste tražili.

Ukoliko posedujete Gmail nalog, lista "aktivnosti" bi trebalo da vam postane dostupna odlaskom na stranicumyactivity.google.com.

Jednom kada se ulogujete, možete birati između velikog broja sigurnosnih opcija, uključujući opciju "go to my activity".

Na vrhu stranice vidjet ćete polje za pretragu, u koje ćete ukucati "neprijatan sadržaj". Kada pronađete termin ili rečenicu, jednostavno kliknite na dugme koje sadrži tri tačke. Na taj način otvorit ćete meni u okviru kojeg ćete moći da obilježite i brišete stvari.

Kada jednom obrišete neželjeni pojam Google više nikad neće koristiti te podatke prilikom vašeg profilisanja, saopštili su u komapniji.

Međutim, brisanje neugodno sadržaja ima jednu kvaku - My Activity prikazuje samo podatke vezane za uređaj koji u tom trenutku koristite. Ukoliko želite da brišete podatke prikupljene sa različitih uređaja, morat ćete da odaberete opciju koja omogućava Googleu da kombinuje podatke sa različitih mjesta.

#google #poruke #brisanje