Kako pomoći kućnim ljubimcima da izbjegnu stres za Novu godinu

Iako je doček Nove godine za ljude najbolja zabava godine i jedan od najsretnijih dana, kućnim ljubimcima novogodišnje slavlje predstavlja veliku količinu stresa. Vatromet, glasnu muziku, petarde te buku i galamu kućni ljubimci, posebno psi, doživljavaju kao napad na uobičajenu i svakidašnju atmosferu koja ih okružuje

Autor A.B. - Objavljeno 2018-01-01 08:27:00

S obzirom na to da ne vide odakle iznenadni napad dolazi, njihove najčešće reakcije su ogroman strah i panika te pokušaj da pobjegnu ili se sakriju. Stres kod pasa može dovesti do ozbiljnih posljedica i zato vam mi donosimo nekoliko savjeta kako da im pomognete.

1. Zatvaranje psa u malu prostoriju u kojoj se ne može povrijediti, ili čak u kutiju ne preporučuje se u svim slučajevima

Dobro poznajete svog kućnog ljubimca i njegove navike sakrivanja – ako je do sada uživao u kutiji, to može pomoći, ali imajte u vidu da pas u zatvorenom prostoru može postati još više anksiozan.

2. Koristite takozvanu “pozitivnu buku”

Pozitivna buka će vašem psu odvući pažnju. Srednje glasna klasična muzika nekoliko sati prije ponoći napraviće “šum” koji će neutralizovati iznenađenje. Pomaže i nekoliko uzastopnih epizoda ugodne, prethodno snimljene TV emisije koju možete pustiti u sobi u kojoj se nalazi vaš pas.

3. Veterinari preporučuju i aroma terapiju

Na primjer na njihov krevetić stavite nekoliko kapljica ulja lavande. Ako znate da se vaš pas pretjerano plaši, pitajte veterinara za savjet i eventualni lijek. Postoje i feromoni u spreju, supstance koje pomažu u smanjenju stresa.

4. Ne slušajte preporuke da zanemarite strah kućnog ljubimca

Zamislite kako biste se vi osjećali da neko ignoriše vašu preplašenost. Kada se pas uplaši, pokažite mu svoju smirenost i pošaljite poruku da se ništa strašno ne događa, a ako se i on smiri, nagradite ga poslasticom.

5. Izmorite psa tokom dana

Intenzivno šetanje, trčanje i igra izmoriće ga te će njegov organizam manje burno reagovati na buku.

6. Ponudite psu za zabavu nove interesantne i stimulativne igračke koje odvlače pažnju.

7. Ukoliko imate prijatelje ili rodbinu u prigradskim mirnijim zonama, odvedite vašeg ljubimca tamo na jednu noć.

Treba napomenuti i kako se mačke i drugi kućni ljubimci u prosijeku manje boje buke nego psi, što ne znači nužno da je baš vaša mačka u kategoriji “otpornijih”. U tom slučaju primjenite ista ili slična pravila i potrudite se pružiti joj zaštitu.

#novagodina #psi #ljubimci #stres #umor #doček #savjeti