Kako je krojač slučajno snimio trenutak ubistva Kenedija? (UZNEMIRUJUĆE)

Mnogo ljudi čulo je za Zapruderov film, jedini snimak atentata na američkog predsjednika Džona Kenedija. Točno 486 sličica filma nastalo je sunčanog dana novembra 1963. godine u Dalasu. Iza kamere je stajao krojač Abraham Zapruder i tih 26 sekundi filma zabilježilo je jedan od najgorih zločina.

Autor E.H. - Objavljeno 2018-03-12 10:19:00

Međutim, malo je poznato da je Zapruder lično tražio da se ne objavi jedna sličica iz čitavog filma. Sličica broj 313 davala mu je noćne more zato što se na njoj jasno vidi trenutak kada metak izbacuje Kenedijevu moždanu tvar.

Trebalo je da prođe više od decenije nakon ubistva u Dalasu da američka i svjetska javnost napokon vide tu ključnu sličicu.

Kako piše "Smithsonian", Zapruder je prodao magazinu "Life" autorska prava na film za 150.000 dolara, ali je jasno rekao da on ne želi da objavi ključnu sličicu. Ne želi da pusti to zlo u američku kolektivnu svijest, a i "Life" ja kasnije dijelio njegovo mišljenje.

Naravno, neko je objavio čitav film, zajedno sa sličicom 313. Taj neko bio je Heraldo Rivera, slavni televizijski voditelj. Kad je on 1975. godine prvi put prikazao čitav film, američka javnost vidjela je nešto o čemu su tek čitali i tako su se rodile prve teorije zavjere.

Kada je naredne, 1976. godine, posebna komisija krenula s novom istragom zbog Kenedijevog ubistva, odlučili su da budu temeljniji. Po završetku istrage, tri godine kasnije, zaključili su da su CIA i FBI zadržali neke ključne dokumente i nisu ih isporučili ranijim istragama.

Daleko najkontroverzniji zaključak došao je temeljem snimka s policijskog radija koji je navodno zabilježio i četvrti pucanj s brežuljka ispred Kenedijeve povorke. To bi značilo da je bio i drugi ubica te da je Li Harvi Osvald bio samo dio veće zavjere. Godinama kasnije, nakon nekoliko stručnih pregleda, američka akademija nauka došla je do zaključka da snimak nije adekvatan dokaz. Tako je istraga došla na početak.

Teorije zavjera su se pojavljivale kao gljive poslije kiše, a jako puno se pričalo o enigmatskom čovjeku s kišobranom. Svi su se pitali šta je radio jedan ozbiljno obučen čovjek, na osami, samo s kišobranom.  

Lui Stiven Vit, kako se zvao taj čovjek, sam je došao istražiocima da bi ispričao svoje motive. Rekao je da je došao s kišobranom zato što se protivio političkom djelovanju Kenedijevog oca, Džozefa Kenedija, bivšeg ambasadora u Ujedinjenom Kraljevstvu i tridesetih godina prošlog vijeka je podržavao popustljivu politiku prema Adolfu Hitleru, prenosi Express.hr

Ikona takve politike, premijer Nevil Čemberlen, vratio se iz Berlina s jednim takvim kišobranom nakon što je dopustio aneksiju dijela Čehoslovačke.

On je izjavio da je osigurao dugotrajni mir, ali već iduće godine su Nijemci i Britanci bili u ratu. Time je razriješena i jedna od posljednjih alternativnih teorija o Kenedijevom ubistvu.

Upozoravamo vas da je sadržaj snimka uznemirujući!!!

 

#abrahamzapruder #johnkennedy #predsjednik #ubistvo #krojač