JESU LI OVO URBANI DOMOVI BUDUĆNOSTI?

Trend stanovanja u minijaturnim prostorima je u posljednjih deset godina dobio na popularnosti, a ispred nas je novo doba malih urbanih domova.

Autor E.H. - Objavljeno 2018-01-12 15:34:00

Kompanija James Law Cybertecture je vodeći se trendom dizajnirala Opod Tube House, pristupačnu kuću od preuređene betonske cijevi, za mlade ljude koji se bore s troškovima stanovanja u velikim gradovima svijeta.

Predstavljene nedavno u Hong Kongu, male kuće izrađuju se od betonskih cijevi za vodu prečnika 2,5 metra. Dizajnirane su za smještaj jedne ili dvije osobe a enterijer je opremljen standardnim sadržajima, uključujući i dnevni boravak s klupom koja se pretvara u krevet, mini frižider, kupatilo i dosta mjesta za spremanje odjeće i osobnih predmeta.

Prema riječima arhitekte koji stoji iza dizajna, James Lawa, ove kućice su praktične, kako za mlade ljude koji traže domove tako i za gradske vlasti koje nastoje pružiti pristupačne mogućnosti stanovanja. Iako su konstrukcije daleko od laganog, teške su 22 tone, nisu zahtjevne kad je u pitanju instalacija.

Kućice se lako mogu postaviti u bilo koji mali neiskorišteni prostor koji se obično nalazi u gradovima. Arhitekt predviđa čitave zajednice od ovakvih kućica, postavljene u uličicama, pod mostovima i sl.

U intervjuu za Curbed objašnjava da je koncept izvodljiv za bilo koje gradsko okruženje, prenosi Dominfo.

- Ponekad se događa da ostane prostora između zgrada koji je poprilično uzak pa nije lako izgraditi novu zgradu. Tu bi mogli da se postave Opodovi -, kaže Law.

 

#domovi #enterijer #eskterijer #urbanidomovi