Izložba “Poezija obojene realnosti“ sarajevske umjetnice Hibe Mustafić u Pomorskom muzeju u Orebiću

“Poezija obojene realnosti“, samostalna je izložba Hibe Mustafić, koju će svi oni koji posjete Pomorski muzej u Orebiću moći pogledati od 6. do 12 jula.

Autor J.A. - Objavljeno 2018-06-07 19:03:00

Inače, nije slučajno da umjetnica izlaže baš u ovom gradiću, pošto je ona već nekoliko godina redovni sudionik ovdašnje likovne kolonije udruge ''Pelješac''.

Hiba Mustafić rođena je u Sarajevu, gdje se i obrazovala. Kreativnost, a osobito afinitet prema likovnoj umjetnosti iskazala je još u ranom djetijnstvu, a već tokom osnovnog školovanja bilježi i prva priznanja za iskazani talent.

Profesionalno višegodišnje bavljenje turizmom niti jednoga trenutka nije umanjilo njenu ljubav prema likovnoj umjetnosti niti potrebu da se iskaže upravo na ovom polju. Zahvaljujući profesiji kojom se bavila imala je priliku obilaziti svjetske muzeje, pinakoteke i galerije.  Na taj način profilirao se njen svijet likovnog izražaja i ljubavi prema umjetnosti.

Tokom proteklog razdoblja Hiba Mustafić predstavila se domaćoj i inozemnoj javnosti kako samostalnim izložbama tako i kao autorica - sudionica niza kolektivnih, humanitarnih, revijalnih i aukcijskih izložbi i likovnih kolonija i radionica u BiH i inozemstvu.

Pored brojnih kolektivnih izložbi Hiba Mustafić se samostalno predstavila na izložbama: “ODA HARMONIJI“ - Galerija Bosanskog kulturnog centra – Sarajevo, „HARMONIJA KRAJNOSTI“ - Galerija samostana Sveti Anto – Sarajevo, „PLAVI NOKTURNO“- Gradska galerija – Jajce ,„GOVOR TIŠINE“- Galerija Likum – Brčko, Izložba “ Blue Art”  - Streat Gallery Zenica, te izložbom u Vinil gallery – Sarajevo.

Zapaženo je I njeno sudjelovanje na brojnim likovnim kolonijama: Međunarodna ženska likovna kolonija tradicijske umjetnosti,  Lokalitet Bila – Livno, Međunarodna Likovna kolonija Gradačac, Likovna kolonija udruge ''Pelješac'' – Orebić, Međunarodna likovna kolonija „Brčansko Ljeto - Savski Cvijet“,Likovna kolonija  “Kistom koz Jajce”, Likovna kolonija u organizaciji MerisCon Art – Zenica, Likovna kolonija Zenica “Most”, te kolonija u Počitelju, Kiseljaku, Toplicama, Vitezu, Tuzli, Bugojnu, Vranduku i Kladnju.

Hiba Mustafić  je višegodišnji član Udruženja likovnih umjetnika „Paleta Culhan“ i ULU HKD Napredak Sarajevo. Od  2014. godine  je predsjednicu  Udruženja likovnih umjetnika  HKD Napredak.

Dobitnica je “Zlatnog kista“ za 2015. godinu  na  12. Međunarodnoj likovnoj koloniji “Savski cvijet“, u Brčkom.

Živi i radi u Sarajevu.

"Umjetničko stvaralaštvo Hibe Mustafić se proteže kroz cijeli njen život i ona nas time uvodi u novi svijet boje i harmonije. Svakim svojim radom nam otvara novi prozor u svijet umjetnosti i umjetničkog stvaralaštva. Zbog toga njen stvaralački postupak možemo dvostruko okarakterisati: kao koloristički i kao impresionistički. Njene slike govore prvenstveno skladom bojenog reljefa gdje boje usklađuju svoju izražajnu snagu odnosima pigmenata ili njihovih valera oblikujući svijet koji se ne oslanja na neposrednu iskustvenost već izvire iz duhovnih proživljavanja koja umjetnica nosi u sebi, osmišljava svoj unutarnji život i prevodi ga u značenja koja, potom, otjelovljuje u prizor, u sliku, u novi svijet koji je proistekao iz njene magije. Ona ne želi poricati svijet kojim je okružena, ali bi, istovremeno, htjela oblikovati svijet drugačijih atributa, one životne bujnosti koja se prelama kroz bojene valere oblikujući svijet naglašenijih emocija i prisnosti koju, potom, transmituje u motivima kojima ispunjava drugi dio svojih likovnih preokupacija. Na taj način umjetnicu zatječemo između dva inspirativna stanja: jedan je svijet koji se nudi u svojoj objektivnoj realnosti, a drugi je iznikao iz njene nutrine i našao svoje otjelovljenje na njenoj slici", riječi su nedavno preminulog likovnog kritičara i historičara umjetnosti Vojislava Vujanovića o stvaralaštvu Hibe Mustafić.

I za kraj o svom odnosu prema vlastitom likovnom stvaralaštvu Hiba Mustafić kaže: "Ja ne polazim od ideje nego od emocija koje se pretvaraju u ideje. Boje, kao i muzika, jednako pronalaze kraticu za dolazak do naših osjećaj i izazivaju emocije."

J.A.

 

 

#hibamustafiĆ #slikarstvo #orebiĆ #izložba #likovnekolonije #poezijaobojenerealnosti #pomorskimuzej

Vezani clanci

UMJETNOST

Oskrnavljen tek obnovljeni partizans...

Nažalost, tekst se više ne vidi jer je spomenik potpuno prefarban. Inače, njegovu obnovu nisu svi stanovnici Odžaka dočekali s oduševljenjem nazivajuć...
Autor: A.P. - Objavljeno 2018-06-15 11:46:00

UMJETNOST

I ove godine će biti održan Street A...

Bit će oslikani i dijelovi kod Sjevernog logora, a umjetnik iz Metkovića Koraljko Greben radi jednu instalaciju u OKC Abrašević.
Autor: A.P. - Objavljeno 2018-06-10 14:25:00

UMJETNOST

Sarajevo: Predstavljena monografija...

Hrvatsko kulturno društvo Napredak večeras je u Sarajevu u društvu članova i prijatelja predstavilo Monografiju “HKD Napredak 1990-2015”, povodom obil...
Autor: J.A. - Objavljeno 2018-06-05 20:54:00