Izetbegović i Erdoan obratili se novinarima: Turska nikada neće ostaviti BiH samu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) sastali su se danas u Sarajevu.

Autor J.A. - Objavljeno 2018-05-20 14:46:00

Nakon sastanka delegacija uslijedila je i konferencija za novinare na kojoj su se obratili Izetbegović i Erdoan.

Izetbegović je kazao da BiH i Turska imaju odlične odnose.

- Turska pruža veliku podršku BiH kada je u pitanju naš put ka EU i NATO-u. BiH je uz Tursku kada je u pitanju stabilnost tog regiona i čestitam Erdoanu na snazi koju pokazujete, ne samo za Tursku već i za cijelu Evropu. Uspjeli ste da zbrinete na human način tri miliona izbjeglica, borite se protiv terorista ISIL-a, PKK-a i FETO-a - kazao je Izetbegović.

Naglasio je da BiH i Turska imaju najveći broj međusobno potpisanih sporazuma.

- Ekonomska saradnja dvije zemlje je znatno porasla i ima tendenciju rasta. Trgovinska razmjena iznosi 800 miliona dolara, što je dva puta više nego prije četiri godine. Sporazum o trgovini dodatno će ojačati ovu saradnju i uskoro ćemo premašiti robnu razmjenu na milijardu dolara - rekao je Izetbegović. 

Izetbegović je, također, kazao da su BiH veoma važan dio sporazuma za kvote mesa koje će biti definirane i fiksirane na 8.000 tona godišnje izvoza prema Turskoj.

- Bit ćemo sigurni na pet godina. To je mogućnost da ljudi razviju biznis. Kvote brašna, ulja i šećera, radi se o desetinama hiljada tona - istaknuo je Izetbegović.

Naglasio je da su delegacije BiH i Turske razgovaralo o najznačanijem projektu, a to je izgradnja autoputa, odnosno tzv. prstena koji vodi za Beograd preko Tuzle i Bijeljine i vraća se preko Požege i Višegrada u BiH.

- Obzirom da nema dovoljno frekvencije saobraćaja preko Goražda i tu ćemo ići na jeftiniju varijantu brze ceste. Na ljeto ćemo ići sa tenderom koji će odrediti potencijalne investitore odnosno graditelje ovog autoputa - rekao je Izetbegović.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan izrazio je zadovoljstvo što se nalazi u BiH nakon tri godine.

- Imali smo konstruktivne bilateralne. Razgovarali smo o političkim, kulturnim, turističkim, transportnim i poljoprivrednim pitanjima. Turska će nastaviti pružati podršku BiH za očuvanje teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta BiH - kazao je Erdoan.

Izrazio je želju za povećanjem trgovinske razmjene s BiH.

- Imamo dovoljnu volju i želju da povećamo vanjskotrgovinsku razmjenu s BiH. Želja nam je da što prije na snagu stupe svi sporazumi - rekao je Erdoan. 

Osvrnuo se i na izmjene Izbornog zakona BiH i još jednom naglasio da je to unutrašnje pitanje BiH.

Istaknuo je kako će poticati kompanije iz Turske na ulaganje u BiH.

- Nastavit ćemo da podstičemo turske kompanije da investiraju u BiH, ali i u cijeli Balkan. Pridajemo također važnost uspostavljanja regionalnih odnosa između BiH, Srbije i Hrvatske i nastavljamo sa implementacijom trojnih odnosa svih strana. 

Izrazio je zadovoljstvo što je BiH predala odgovore za Upitnik i izrazio nadu da će se ubrzanje BiH ka EU nastaviti bez prekida.

- Turska će nastaviti da pruža podršku BiH na svim poljima. Naša zemlja nikada nije imala skrivenu namjeru, osim uspostavljanja prosperiteta u BiH, posebno na polju ekonomije - rekao je Erdoan.

#izetbegović #erdoga #sarajevo #posjeta