U bolnici u Foči porođaju se i trudnice iz Federacije BiH

Ginekološko-akušersko odjeljenje Univerzitetske bolnice u Foči posjetila je ekipa Radio Foča koja donosi utiske porodilja, ali i onih zbog kojih one lakše podnose sve ono što sa sobom nosi ovaj veliki životni izazov

Autor A.I.M. - Objavljeno 2017-09-22 10:31:00

Redovno savjetovanje trudnica, kvalitetan tretman, ljubazan pristup i savremeni uslovi koje posjeduje Ginekološko-akušersko odjeljenje Univerzitetske bolnice u Foči rezultirali su da u ovu zdravstvenu ustanovu, osim sa područja gornjodrinske i sarajevsko-romanijske regije, na porođaj dolazi i sve više žena iz hercegovačkih i opština u Federaciji BiH. U proteklih par dana zabilježeno je čak 11 poroda, a na godišnjem nivou obavi se više od 350.

20170918_094528

Među porodiljama i dvadesetsedmogodišnja Suzana Tabaković iz Bileće, koja je na svijet donijela sina Vukašina. Kvalitet usluga, stečeno povjerenje u ljekare i ljubaznost osoblja bili su presudni su da ova mlada majka svoj drugi porođaj obavi baš u fočanskoj bolnici.

-Beba je dobro, ja se dobro osjećam, sve je proteklo kako treba, prezadovoljna sam tretmanom i odnosom i stalnom brigom i prema meni i prema bebi-ističe Tabakovićeva.

SUZANA TABAKOVIC

Na postporođajnom oporavku, sa sinom Lazarom, u fočanskoj bolnici i dvadesetdevetogodišnja Nataša Vukašinović iz Pala.

- Ovdje sam došla da se porodim jer sam čula sve najbolje i uvjerila se u kvalitet usluga i ljubaznost osoblja, ne bih nikog posebno isticala, ali bih svim trudnicama preporučila ovu ustanovu-kaže Vukašinovićeva.

NATASA VUKASINOVIC

Za lak i siguran porođaj neophodan je kontinuiran devetomjesečni rad sa trudnicama, međusobno povjerenje, savjetovanje i saradnja. Porođaj je jedan od najradosnijih, ali i najstresnijih događaja u životu žene. Zbog toga je važno buduće majke upoznati i pripremiti za porođajni proces, objašnjava ginekolog Vladimir Čančar:

-Odnos između porodilje i ljekara je neminovan, i nama je daleko lakše da porađamo trudnice koje znamo od ranije, kojima smo vodili trudnoću, nego one koje vidimo prvi put na porođaju, jer i psihološki profil trudnice upoznamo kroz devet mjeseci naše saradnje i kontrola. U svakom slučaju saradnja je mnogo važna, i sa ljekarima i sa babicama, i dobra saradnja rezultira dobrim ishodom-kaže Čančar.

20170918_095848

Dobar ishod dugogodišnja je praksa fočanske ginekologije. Načelnik ovog odjeljenja Radislavka Lečić ističe da je najveći broj porodilja koje dolaze iz sa područja Gornjeg Podrinja, Hercegovine, ali i iz federalnih opština, Goražda i Sarajeva. Najvažnije od svega je imati dobar odnos prema porodiljama, kaže Lečićeva:

-Naravno da je najvažnije i prioritetno profesionalno privesti trudnoću kraju, obaviti porođaj bez problema i dobiti zdravo novorođenče, ali isto tako je mnogo bitno i mi jako polažemo na to da svakoj porodilji ostane taj čin rađanja u najljepšem mogućem sjećanju. Dosta žena odlučuje se i na porođaj uz pomoć epiduralne anestezije i mi smatramo da je broj porodilja koje dolaze rezultat dobrog odnosa i povjerenja-kaže Lečićeva.

20170918_101802

Značaj rađanja i kvalitet rada Ginekološko-akušerskog odjeljenja prepoznaje i Ministarstvo porodice omladine i sporta RS. Nedavno su fočanskom porodilištu donirali 20. 000 maraka za nabavku kreveta za porodilje i bebe, što je, kako su istakli u resornom ministarstvu, samo dio podrške natalitetu i unapređenju rada ovog odjeljenja.

 

 

#bolnicafoca #ginekologija #akuserstvo #foča #porodilje