Inzko: Građani BiH žele prosperitet, sigurnost i evropske integracije

Politička situacija u Bosni i Hercegovini je puna izazova, ali su nagrade za prevazilaženje prepreka velike, i međunarodna zajednica je opredijeljena da pomogne građanima da te prepreke prevaziđu - kazao je danas visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, dodajući da građani BiH žele prosperitet, sigurnost i evropske integracije te da su "političari koji bi pokušali da tome stanu na put, kao kralj Knut koji pokušava zaustaviti plimu".

Autor E.H. - Objavljeno 2016-09-29 18:16:00

To je izjavio obraćajući se učesnicima 7. ekonomskog foruma Centralne i Istočne Evrope koji se održava u austrijskom gradu Veldenu, gdje je BiH opisao kao "zemlju koja pruža istinske šanse za poslovanje", kojoj je sada potrebno praktično partnerstvo u oblasti trgovine i investicija.

Podsjetio je investitore na blizinu BiH tržištu Evropske unije, njenu obrazovanu i kvalificiranu radnu snagu, povoljnu fiskalnu politiku s jednim od najmodernijih i najefikasnijih sistema indirektnog oporezivanja u jugoistočnoj Evropi te druge prednosti koje naša zemlja ima da ponudi.

- Sada, kada je BiH poduzela ključni korak, a to je apliciranje za članstvo u EU, nalazimo se na pravom putu - rekao je Inzko.

To je, istakao je, put koji otvara mogućnosti za građane BiH, kao i mogućnosti za perspektivne partnere van zemlje koji razmišljaju o poslovanju u BiH, saopćeno je iz OHR-a. 

#inzko #ekonomskiforum