Ilustrovana knjiga "Zimska bajka" promovirana u Pozorištu mladih Sarajevo

Izuzetno smo ponosni na ovaj projekat, s obzirom da se radi o domaćim autorima, te da je ilustrovana knjiga radjena u dramskoj vrsti, što je novina za najmladji urast čitalaca, istakla je Lejla Panjeta

Autor A.I.M. - Objavljeno 2017-12-27 15:31:00

U Pozorištu mladih Sarajevodanas je promovirana ilustrovana knjiga za djecu po motivima pozorišne predstave "Zimska bajka" u režiji i prema dramskom tekstu Damira Kusture, a u izdavaštvu Buybooka.

Koautor dramskog teksta je Segor Hadžagić, a ilustrator i dizajner dječije knjige je M. Furkan Hizir.

U predstavi igraju: Mirza Dervišić, Aldin Tucić, Ajla Cabrera, Elma Ahmetović, Suada Ahmetašević, Edin Avdagić, Segor Hadžagić i Mirza Tanović. Scenografiju i kostim izradila je Mirjana Čistopoljski, a muziku Faris Pinjo.

Kreativni direktor publikacije je Sandra Ozimica.

„Ovaj izvodjačko-izdavački projekt Pozorišta mladih Sarajevo i Buybooka drugi je u nizu edicija ilustrovanih dječijih domaćih i internacionalnih klasika. Izuzetno smo ponosni na ovaj projekat, s obzirom da se radi o domaćim autorima, te da je ilustrovana knjiga radjena u dramskoj vrsti, što je novina za najmladji urast čitalaca. Kratkim sažetkom koji predstavljamo u knjizi, približavano roditeljima, djeci i nastavnicima dramsku književnu vrstu, učimo ih šta su didaskalije i replike i kako čitati dramu, a u isto vrijeme publika može pogledati izvodjenje teksta na našoj sceni tokom decembra. Izrazito bogato ilustrirana u savremenom digitalnom crtežu i specifičnom likovnom autorskom stilu kompatibilnom tekstu, ova knjiga izvrstan je domaći edukativno-umjetnički projekt koji spaja pozorište i književnost, za najmladji uzrast čitalaca i gledatelja.“- izjavila je direktorica Pozorišta mladih Sarajevo, Lejla Panjeta.

#lejlapanjeta #promocija #zimskabajka #damirkustura #pozorištemladih #ilustrovanaknjiga #buybook