I ove godine će biti održan Street Arts Festival u Mostaru

Bit će oslikani i dijelovi kod Sjevernog logora, a umjetnik iz Metkovića Koraljko Greben radi jednu instalaciju u OKC Abrašević.

Autor A.P. - Objavljeno 2018-06-10 14:25:00

 Sedmu godinu zaredom Street Arts Festival Mostar pretvara u galeriju modene umjetnosti na otvorenom. Od 2. do 21. juna mladi umjetnici iz svih krajeva svijeta stvaraju pred očima prolaznika i bezlične fasade novoizgrađenih objekata ili mostarske ruševine pretvaraju u umjetnička djela.

Marina Đapić, voditeljica festivala, kaže za Klix.ba kako je ovogodišnji festival podijeljen u tri faze.

"Već smo ugostili brazilskog slikara Aleksandra Reisa koji je u Šantićevoj ulici oslikao prekrasan mural Luciana Pavarottija. Naš Maid Redžić oslikava jedan dio Šantićeve uslice, a ugostili smo i jednog argentinskog umjetnika koji je slikao kod Male scene HNK", kaže Đapić.

"Ideja festivala je da se mostarske ulice obogate s još više kvalitetnih murala, a fokus nam je Šantićeva ulica koju iz godine u godinu dodatno obogaćujemo, te ona može sama za sebe da predstavlja pravu galeriju murala", dodala je Đapić.

Marina Đapić je pomagala italijanskoj umjetnici Ale Senso koja na jednoj fasadi oslika mural radnog naziva "Zeleni ljudi".

"Zamislila sam ljude koji žive na drugom planeti, bit će tu i zgrade, drveće, grmlje. Ljudi daju svoju energiju prirodi zelenom krvlju", pojasnila je svoj koncept italijanska umjtnica koju živi i stvara u Berlinu, a slikajući proputovala je cijeli svijet.

 

#mostar #streetartsfestivalmostar #bih #galerijanaotvorenom