Hrvatska: Moguća epidemija ospica: Čak 15.881 dijete nije cijepljeno

U posljednjih pet generacija predškolaca 15.881 dijete u Hrvatskoj nije cijepljeno protiv ospica, rubele i zaušnjaka, rečeno je na skupu o cijepljenju u Hrvatskom liječničkom zboru

Autor M.B. - Objavljeno 2018-04-16 15:28:00

Dr. Bernard Kaić iz HZJZ-a uz podatak koliko djece nije cijepljeno od 2012. do 2017. objasnio je kako to znači da kod nas oko osam posto djece nije cijepljeno protiv ospica, rubele i zaušnjaka, piše Večernji list. 

Ako se trend ne promijeni, imat ćemo epidemiju i ospica i hripavca i zapravo se malo čudim što je još nemamo. Ovo je jako zabrinjavajuće jer županije s malim cijepnim obuhvatom imaju veliki apsolutni broj djece osjetljive na ospice i taj postotak dovoljno je velik za izbijanje epidemije - rekao je dr. Kaić.

Županije u kojima je najviše necijepljene djece su Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska, a kad je u pitanju cijepljenje protiv ospica, najdramatičniji podatak stigao je iz Dubrovnika. U Dubrovniku je, prema predstavljenim podacima, protiv te zarazne bolesti lani cijepljeno samo 40,8 posto djece, a u cijeloj toj županiji isto cjepivo primilo je 55,8 posto djece te je njih 6340 necijepljeno. Unazad dvije godine, u Dubrovačko-neretvanskoj županiju bilo je cijepljeno 78 posto djece i tada se upozoravalo na opasnosti pada procijepljenosti, što se i dogodilo te je lani zabilježen spomenuti rekordno nizak cijepni obuhvat. Trend je evidentno nastavljen, a upravo u toj županiji pad je, kako je rekao dr. Kaić, puno strmiji nego u drugim županijama. U Splitsko-dalmatinskoj županiji pad procijepljenosti zaustavljen je prošle godine pa je cijepni obuhvat, odnosno broj djece koja su primila ovo cjepivo bio 78 posto. U Rijeci je to 80 posto, a u Osijeku je 87 posto djece lani cijepljeno protiv ospica, rubele i zaušnjaka, piše Večernji list.

Osim protiv već spomenutih bolesti, pada i broj cijepljenja protiv difterije, tetanusa i hripavca, a dr. Bernard Kaić rekao je kako je u Ministarstvo zdravstva upućen prijedlog da se u program cijepljenja od iduće godine uvede i cjepivo protiv pneumokoka.

Izmijenjene su i preporuke za cijepljenje zdravstvenih radnika pa će se tako protiv hripavca, difterije i tetanusa cijepiti oni koji rade na novorođenačkim odjelima, a protiv ospica i vodenih kozica seronegativni zdravstveni radnici zaposleni na dojenačkim, infektološkim i hematološkim odjelima.

#hrvatska #epidemijaospica #cijepljenje #ospice #rubele #zaušnjaci #hrvatskiliječničkizbor #djeca #bernardkaić