Emina Šabić-Osmanović: Nisam ni slutila da će mi kaligrafija biti životni poziv

Uvijek nam je zadovoljstvo kada pišemo o mladim i uspješnim ljudima

Autor I.S. - Objavljeno 2017-09-25 10:03:00

Emina Šabić-Osmanović je mlada bh. umjetnica s kojom smo razgovarali o njezinoj ljubavi prema islamskoj kaligrafiji, statusu kaligrafije i naših kaligrafa u Bosni i Hercegovini, najčešćim problemima s kojima se susreću u svom radu te o savremenim tokovima kojima se svi umjetnici moraju prilagođavati.

Emina je do sada imala dvije uspješne, samostalne izložbe. Svoju prvu samostalnu izložbu pod nazivom "Dar Voljenog" je imala u Visokom, a zatim drugu "Aškom srca" u Umjetničkoj galeriji Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS).

NewsBlic: Kada ste se počeli baviti kaligrafijom i u čemu pronalazite inspiraciju?

Emina Šabić-Osmanović: Kaligrafijom sam se počela baviti 2014. godine za vrijeme Ramazana. Počelo je jednostavno i spontano, za svoju dušu. Nisam ni slutila tad da ću jednog dana praviti izložbe i da će mi to biti nešto što će mi oblikovati život i nešto s čim ću se ozbiljnije baviti. Inspiraciju pronalazim u svemu, ali najviše u Kur'anu što je logično.. čitajući pronađete ajet koji vas u tom momentu dotakne više no ostali i poželite da ga ispišete na najljepši mogući način.

NewsBlic: Koliko je početak bio težak i ko Vam je najveća podrška?

Šabić-Osmanović: Teret nisam osjetila jer sam radila iz duše, za sebe, nije mi bio cilj i namjera da mi to bude životni poziv. Najveća podrška su mi bili roditelji, ali sad je to moj muž. Stalno mi pokazuje neke ideje i motiviše me. S uzbuđenjem me motiviše na novu izložbu.

NewsBlic:  Kako ocjenjujete status kaligrafije i naših kaligrafa u Bosni i Hercegovini, te šta bi se moglo poduzeti da se poboljša situacija?

Šabić-Osmanović: Kaligrafija je doživjela preporod u Bosni i Hercegovini. Mlađe generacije su se zaljubile u nju i možemo pronaći dosta samoukih kaligrafa, ali i one koji pohađaju kurseve istog. Većina njih zna šta želi da ima u svojoj kući, omiljeni ajet ukrašen nekom ornametikom ili samo kaligrafski ispis bez ikakvih dodataka. Želje su raznovrsne. Naravno da i kaligrafija ima taj moderni dio i ide zajedno sa vremenom i današnjim stilom.

NewsBlic: Planirate li uskoro organizirati izložbu?

Šabić-Osmanović: Planiram ako Bog da održati izložbu u skorije vrijeme u Briselu jer tu sad boravim, pa ćemo vidjeti koji datum i prostor. Uslovi postoje samo se još treba organizovati i pokrenuti.

NewsBlic: Šta biste poručili našim čitaocima i mladim ljudima koji bi se željeli baviti kaligrafijom?

Šabić-Osmanović: Mladima koji se žele baviti kaligrafijom bih poručila, sabur i polahko, tu nema žurbe. Potrebna je jako mirna ruka i dosta ispisivanja i rada.

Fotografija Emina Calligraphy - Emina Šabić - Osmanović.

 

#eminašabićosmanović #kaligrafija #izložba #umjetnost #bih #brisel #radovi

Vezani clanci

UMJETNOST

"Sarajevska zima": Raznovrstan progr...

Povodom današnjeg otvaranja 34. izdanja Festivala "Sarajevska zima", Ibrahim Spahić izjavio je da je "Sarajevska zima duša Sarajeva"
Autor: I.S. - Objavljeno 2018-02-07 10:55:00

UMJETNOST

Za 25 godina Sokolovićeva monodrama...

Veliki uspjeh i popularnost predstave "CABAres CABARei" koju igra bosanskohercegovački glumac Zijah Sokolović potvrđuje i činjenica da ovu kultnu mono...
Autor: I.S. - Objavljeno 2018-01-19 14:01:00

UMJETNOST

Alma Telibečirević u Phoenixu otvori...

U Phoenixu u Arizoni sinoć je zvanično otvorena samostalna izložba "Boje čežnje" akademske slikarice iz Sarajeva Alme Telibečirević
Autor: I.S. - Objavljeno 2018-01-07 20:08:00