Duraković traži obustavu implementacije izbornh rezultata za Srebenicu

Nedim Ademović, advokat načelnika Općine Srebrenica Ćamila Durakovića, danas je podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH kojom traži privremenu mjeru obustave implementacije izbornih rezultata u Srebrenici, dok se ne donese konačna presuda Ustavnog suda BiH.

Autor J.A. - Objavljeno 2016-11-01 15:32:00

“Treba prije svega istaći da je moj advokat danas predao apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine s privremenom mjerom na koju Ustavni sud treba dati svoje mišljenje. Privremena mjera se odnosi na implementaciju rezultata izbora u Srebrenici zbog neregularnosti koje smo mi iznijeli u našoj apelaciji”, rekao je Duraković .

S druge strane,   Duraković je rekao da je pet lidera probosanskih Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB BiH), Socijaldemokratske partije (SDP), Demokratske fronte (DF) i Stranke za BiH (SBiH) podržalo nastavak njegove pravne borbe i da su jedinstveni oko pitanja Srebrenice kao jednog krupnog i velikog pitanja za njih. Dokument u kojem se traži i da predsjednici stranaka budu informisani o svim dešavanjima u Srebrenici potpisali su Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić, Nermin Nikšić, Željko Komšić i Amer Jerlagić.

“Oni su stali sa zajedničkim stavom da se ne implementiraju rezultati izbora u smislu ulaska u bilo kakvu vlast dok se sud ne očituje na osnovu naše apelacije, a nakon toga će lideri ponovo zauzeti stav o daljnjem djelovanju po pitanju Srebrenice”, dodao je Duraković.

Duraković je, napominjući da je Ustavni sud najviša sudska instanca u Bosni i Hercegovini, izrazio očekivanje da će sigurno suditi u skladu sa pravnim, a nikako političkim normama “i očekujemo, ako bude pravičnosti u ovom postupku, pozitivan ishod”.

#duraković #izbori #žalba