Đemila Talić-Gabriel o svojoj misiji u BiH: Mnogo je posla, a malo vremena

Talić-Gabrijel koja uglavnom boravi u vili u Neumu, ističe da je razlog njenog boravka u Bosni i Hercegovini poslovne prirode, te za News Blic govori o svojoj misiji u BiH

Autor A.I.M. - Objavljeno 2017-09-07 17:54:00

Počasna konzulica za Novi Južni Wales Đemila Talić-Gabriel i njen suprug australski biznismen Chris Gabriel borave u BiH, a početkom sedmice posjetili su Udrugu za Downov sindrom u Mostar kojoj su uručili značajnu donaciju.

- Chris i ja bili smo pozvani kao VIP gosti Sarajevo Film Festivala i Krajina Film Festival gdje mi je uručena nagrada za promociju Krajine u svijetu i za doprinos i humanitarni rad za Bosnu i Hercegovinu. Takođe imala sam službene sastanke u s predstavnicima Ministarstvu vanjskih poslova, potom sklopila ugovor s turistickom agencijom "Fortuna tours" i učinila korake u njhovom povezivanju s turističkim agencijama iz Australije. Baš pune ruke posla - ističe Talić-Gabriel.

Počasna konzulica učestvovala je i u akciji "Iznajmljivači sa srcem". 

- Tu smo otvorili obiteljski dom za roditelje i djecu sa downovim sindromom i autizmom i tu smo muž i ja  jednostavno zavoljeli dvogodišnjeg dječaka, malog Josipa. U razgovoru sa Marijom i Tanjom,njegovim roditeljima smo saznali sa kakvim se problemima susreću, koliko Udruga pomaže u obezbjeđivanju logopeda, koji su im preparati potrebni i to nas je ponukalo da svojim primjerom podstaknemo nove donatore da pomognu u rješavanju bar finansiranja troškova za logopeda. Josipa sam proglasila najmlađim Ambasadorom djece sa Down Sindromom - osvrće se Talić Gabriel na posjetu Mostaru. 

Bračni par Gabriel u BiH je osnovao i kompaniju koja ih dodatno veže za Đemilinu domovinu.

- Imali smo bezbroj poslovnih susreta vezanih za sklapanje ugovora za turizam, telekomunikaciju... Chris je održao predavanje studentima na Mostarskom Univerzitetu Modernih umjetnosti  i sada pokušavamo sklopiti sporazum o razmjeni studenata s tim univerzitetom.  Mnogo je posla, a malo vremena - rekla je u šali konzulica. 

U ovom razgovoru nismo mogli, a da se ne dotaknemo bh. dijaspore koja je "vezana za maticu za svoju i koja to uvijek  pokazuju u svim segmentima". 

- U ulozi počasne konzulice mi upravo pomažu naši ljudi, pokazujući koliko u svakom trenutku podržavaju rad konzulata. Stalnim sugestijama i pozivima većina bosanskohercegovačkih organizacija stoje iza mog rada. Islamska Zajednica, ABHCA, Udruženje Žena iz Sydneya koje se bave prodajom kolača i zarađeni novac šalju u Bosnu siromašnim studentima...Sve je to odraz zajedništva dijaspore i iza svakog projekta koji vodim u Australiji su ove tri organizacija - pojasnila je Đemila. 

 

 

#djemilatalicgabriel #chrisgabriel #australia #pocasnakonzulica #udruzenjedownsindrommostar #vilaneum