CIK bez odluke o ponavljanju izbora u Stocu

Drugi put danas članovi Centralne izborne komisije (CIK) nisu izglasali uvršavanje na dnevni red sjednice tačku o poništavanju i ponavljanju izbora u Stocu, koji su prekinuti tokom izbornog procesa 2. oktobra.

Autor J.A. - Objavljeno 2016-10-25 13:17:24

Ovo je predložio član CIK-a Suad Arnautović, međutim, samo su on i još dva člana CIK-a bili za taj prijedlog, dok je ostalih četvero bilo protiv.

CIK je većinom glasova donio odluku da se pokrene postupak utvrđivanja odgovornosti izborne administracije u Stocu na dan održavanja lokalnih izbora, 2. oktobra 2016. godine

Ahmet Šantić, predsjednik Centralne izborne komisije, istakao je da je i nakon više od 20 dana otkako su održani lokalni izbori u BiH, i danas, drugi put, odbijena tačka dnevnog reda koja se tiče poništavanja i ponavljanja izbora u Stocu.

“Zaista smo smatrali da su ispunjeni formalno-pravni uslovi za donošenje takve odluke. Međutim, kao što ste vidjeli, određeni broj kolega, većina koja je potrebna za donošenje odluke, smatra da još nisu ispunjeni uslovi za donošenje te odluke”, naglasio je Šantić.

Prema njegovim riječima, neizvjesno je kada će do ponavljanja izbora u tom gradu doći. Šantić je podsjetio da je nakon 13. oktobra prikupljana potrebna dokumentacija koja je uključivala i dokumentaciju iz MUP-a.

“Smatram da tu odgovornost, prije svega, treba da utvrde nadležni pravosudni organi, a što se tiče odluke o poništenju izbora, ona može ići samostalno. Mi gubimo vrijeme, mi možemo samostalno ići u odluku o poništenju izbora i pripremati se za nove izbore, a da svi procesi utvrđivanja odgovornosti i kandidata, izborne administracije mogu ići paralelno”, pojasnio je Šantić.

Kako je kazao, ništa ne sprečava da se ide u taj postupak.

“Sigurno smo izgubili 25 dana bez ikakve potrebe. Možemo ići sa novom izbornom administracijom, sa novim biračkim odborom, to je uvijek bila praksa, a postupci neka se paralelno vode”, poručio je Šantić izrazivši bojazan da “neko od CIK-a želi da napravi neki istražni organ”.

 

#izbori #stolac #cik