Bosanac poginuo na gradilištu u Italiji: Tijelo mu zgnječile metalne ploče

Nakon pogibije dva strana radnika, od kojih je jedan bio hrvatski državljanin, sindikati u brodogradilištu, u italijanskom gradu La Spezia najavili su za srijedu opći štrajk.

Autor J.A. - Objavljeno 2018-05-16 09:15:00

Za to vrijeme nastavlja se istraga oko pogibije radnika, od kojih je jedan Dragan Zekić, hrvatski državljanin porijeklom iz BiH, kojeg su poklopile i usmrtile metalne ploče u brodogradilištu u vlasništvu Antonini grupe, istočno od grada La Spezia, u regiji Ligurija, prenosi Slobodna Dalmacija.

O nesreći na radu izvijestila je italijanska policija koja je izišla na mjesto događaja zajedno s Inspekcijom rada i vatrogascima, gdje su zatekli stravičan prizor – radnici su bili doslovno polomljeni metalnim pločama.

Dragan Zekić imao je 56 godina, živio je u provinciji Trevisi, a radio je za firmu iz Trevue, kojoj je brodogradilište u La Speziji povjerilo rad na molovima.

Ujedinjeni sindikati La Spezie proglasili su osam sati općeg štrajka, kojeg su nazvali “Prokleti štrajk”, kako bi protestirali zbog pogibije na radu.

“Zaustavite masakr, dovoljno s mrtvima na poslu!”, poruka je tri sindikata koji zahtijevaju strože kontrole na gradilištima.

#italija #bosanac #tragedija #gradilište #nesreca