Bijela kuća demantirala da prisluškuje lidere Turske i drugih saveznika

Američki State Department odbacio je optužbe o navodnom prisluškivanju visokih zvaničnika saveznika u NATO-u, uključujući i Tursku, javlja Anadolu Agency

Autor E.H. - Objavljeno 2015-12-30 13:08:00

List „Wall Street Journal“ je sinoć optužio administraciju predsjednika SAD-a Baracka Obame za prisluškivanje niza zvaničnika zemalja NATO-a, uključujući i Republiku Tursku, a samo nekoliko sati kasnije te navode je negirao portparol State Departmenta Mark Toner.

Nikada nisam čuo slične optužbe. Ne bih da govorim ovdje o aktivnostima naših obavještajnih službi, ali optužbe su neosnovane i Turska je važan i punopravni saveznika NATO-a i važan partner u borbi protiv ISIS-a“, kazao je Toner.

Toner je dodao da je SAD promijenio pristup obavještajnog nadzora nakon što je Edward Snowden 2013. godine otkrio mnoge od agencijskih operacija.

Uporedo s tim, portparol Vijeća nacionalne sigurnosti Bijele kuće Ned Price tvrdi da je predsjednik Obama dao preciznu naredbu svojoj administraciji da se suzdržava od monitoringa savezničkih lidera.

„Čelnici država i vlada sa kojima usko sarađujemo i od čije kooperacije ovisimo mogu biti potpuno uvjereni i sigurni da ih tretiramo kao stvarne partnere“, kazao je Price za AA.

#bijelakuća #lideri #prisluškivanje #politika