Podaci NHTSA: Teslin Model X je najsigurniji terenac na svijetu

Na dan prezentovanja Modela X 2015. godine, kompanija Tesla Inc. je tvrdila da će ovaj električni terenac dobiti po pet zvjezdica u sve i jednoj sigurnosnoj kategoriji u okviru NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration). Dvije godine kasnije testiranje je pokazalo da je firma Elona Muska bila upravu

Autor A.B. - Objavljeno 2017-06-18 10:38:00

Naime, NHTSA je konačno testirala Modela X (pet tipova elektromotora - 2017. godište) i sve i jedna kategorija krunisana je sa pet zvjezdica što Teslin terenac čini prvi SUV u historiji koji je zavrijedio takve ocjene.

Riječ je o ocjenama za ponašanje pri frontalnom sudaru, pri bočnom sudaru, pri prevrtanju i jedna za cjelokupni dojam. 

Pored odličnih ocjena za spomenute sigurnosne kategorije, Model X je osvojio najniže postotke u pogledu mogućnosti ozbiljnih povreda u sudaru od bilo kojeg drugog SUV-a. 

Jedini automobil bolji od Modela X po pitanju šansi ozbiljnih povreda jeste Teslin Model S.

Tesla je inače uvijek bio samouvjeren glede Modela X tvrdivši čak da je automobil gotovo nemoguće prevrnuti prilikom agresivne vožnja i skretanja.

Značajan faktor u pohvalnoj sigurnosti Teslinih električnih vozila Model S i Model X je nepostojanje motora u prednjem dijelu automobila. Ipak, ova sigurnost košta i jedan prosječni Model X košta oko 100.000 dolara.

#teslainc #terenac