Još jedna "bomba" iz Tesle: Mask otkrio novi Roadster (FOTO)

Ilon Mask je “šokirao” zvanice na prezentaciji svog električnog kamiona kada je nakon promocije teretnjaka sa pogonom na struju nenajavljeno predstavio novi Teslin Roadster

Autor E.H. - Objavljeno 2017-11-17 20:42:00

S obzirom da prilikom najave promocije električnog kamiona-šlepera nije nagovijestio da će pored teretnjaka otkriti i novi Teslin sportski automobil, Mask je iznenadio publiku kada se na bini pojavio novi Roadster.

U Tesli kažu da je u pitanju najsportskiji električni automobil koji je ta kompanija do sada napravila.

Mask je već duže vrijeme najavljivao Roadster druge generacije (prva verzija koja se izrađivala od 2008. do 2012. bila je ujedno i prvi Teslin serijski model ikada), pa je iskoristio medijsku pažnju koju je privukao električni kamion da javnosti predstavi dugo očekivanog nasljednika starog Roadstera, prenosi B92.

Novi električni model sa 2 vrata ima dinamičan dizajn i izrazito sportski izgled, poput klasičnih supersportskih automobila. A i performanse su mu više nego dostojne jednog superautomobila.

U Tesli kažu da je novi Roadster u stanju da od 0 do 96 km/h (0-60 milja na sat) ubrza za nevjerovatnih 1,9 s, dok iz mjesta do 160 km/h (100 milja na sat) stiže za svega 4,6 s!

Distancu od četvrt milje (oko 400 metara), iz stanja mirovanja, prelazi sa samo 8,8 s, a maksimalna brzina automobila iznosi preko 400 km/h (250 milja na sat).

Mask je saopštio i da novi Roadster ima autonomiju u vožnji od gotovo 1.000 km (620 milja). Kapacitet pogonskih baterija je 200 kWh.

Inače, automobil ima 4 sjedišta (2+2), mada je prostora na zadnjim veoma malo, tako da je praktično riječ o dvosjedu.

Kada je u pitanju dizajn spoljašnjosti, načinjen je veliki pomak u odnosu na aktuelnu gamu Teslinih automobila.

Spoljašnjost je fluidna i aerodinamična, sa uskim LED farovima i naglašenim, proširenim blatobranima. Zadnji dio vozila karakterišu veliki difuzor i spojler, koji pružaju agresivan izgled automobilu otpozadi, kao i diskretna stop svjetla.

Roadster ima tvrdi sklopivi krov, čiji se centralni dio može ukloniti, slično kao kod “targa” automobila.

Fotografija iz unutrašnjosti otkriva futuristički kokpit sa upravljačem nalik onom iz trkačkog bolida, dok se na centralnoj konzoli vidi prepoznatljivi veliki "touchscreen", koji karakteriše i ostale Tesline modele.

S obzirom da predstavlja veliki pomak unaprijed u odnosu na prvu generaciju, novi Tesla Roadster biće i znatno skuplji u poređenju sa prethodnikom.

Cijena će startovati od 200.000 dolara, a da bi rezervisali svoj primjerak, budući kupci će morati da plate depozit od 50.000 dolara.

Za one koji žele nešto više od “standardne” verzije, Tesla će ponuditi ograničenu seriju sa oznakom Roadster Founders Series od 1.000 primjeraka, koji će se prodavati po početnoj cijeni od 250.000 dolara.

Start prodaje i datum početka proizvodnje za sada nisu poznati.

#ilonmask #tesla #auto

Vezani clanci

AUTO

Volkswagen u aprilu prodao više od 9...

Volkswagen grupa i njeni članovi su nastavili da bilježe rast isporuke i prodaje vozila u aprilu.
Autor: E.H. - Objavljeno 2018-05-24 16:30:00

AUTO

Ford GT na aukciji prodat za 1.815.0...

Ford GT je impresivan automobil, a jedan primjerak je nedavno prodat na aukciji po cijeni od 1.815.000 dolara, što je skoro četiri puta više od njegov...
Autor: M.B. - Objavljeno 2018-05-23 18:42:00

AUTO

Najskuplji motor na svijetu (FOTO/VI...

Luksuzni švajcarski proizvođač satova i nakita, Bucherer, udružio se sa tvorcima motora po mjeri, Bundnerbike, kako bi kreirali unikatni čoper, za koj...
Autor: E.H. - Objavljeno 2018-05-21 16:43:00