Arapi traže od Rusije da zajednički prave putnički avion

Bliski Istok traži od Rusije učešće kako bi zajednički napravili novi putnički avion

Autor I.S. - Objavljeno 2017-11-13 14:52:00

Rusija i UAE planiraju zajednički razvoj civilnog aviovna baziranog na ruskom mlaznjaku MC-21, rekao je izvršni direktor kompanije Rostek Sergej Čemezov.

"Oni žele da zajedno kreiramo veliki transportni avion, kao i putnički avion na osnovu MC-21.400. Imaju mnogo želja“, rekao je Čemzov novinarima na marginama aero samita u Dubaiju.

Prema njegovim riječima, dvije zemlje će uskoro formirati radnu grupu koja bi radila na razvoju novog aviona.

UAE je dom dvije najveće avio-kompanije na svijetu, Emirejts i Etihada, kao i nekoliko manjih.

Ruski zamenik premijera Dmitrij Rogozin rekao je da Rusija razvija specijalnu verziju MC-21 za tržište Bliskog istoka.

Avion MC-21 je dvomotorni putnički avion kratkog i srednjeg dometa. Proizvela ga je kompanija Irkut, dio državne Ujedinjene avio-proizvodne korporacije.

Za razliku od starih sovjetskih letjelica, novi avion je sagrađen od kompozitnih materijala koji pomažu da se smanji težina i pojača njegova komercijalna efikasnost. U njega će biti ugrađeni novi motori ruske proizvodnje koji se sada prave.

Ruski nacionalni avio-prevoznik Aeroflot i druge ruske avio-kompanije počele su sve više da se oslanjaju na Boingove i Erbasove avione, ali je vlada kao glavni prioritet proglasila oživljavanje domaće avio-industrije.

„Za nas su UAE važna zemlja, razvijamo odnose s njima, kao i sa Saudijskom Arabijom. Do sada, postojala je neka vrsta američkog monopola, ali mi sada počinjemo da mijenjamo tu situaciju“, rekao je Rogozin.

#arapi #rusija #putničkiavion #bliskiistok #rosteksergejČemezov