Anela Dženana Merdanović: Roditelji su me pokušali odgovoriti od posla automehaničarke

Proteklih dana mediji su pisali o mladoj Cazinjanki Aneli Dženani Merdanović koja je jedina automehaničarka u belgijskom gradu Eupenu

Autor I.S. - Objavljeno 2017-10-03 12:58:58

Anelin maturski rad je osvojio prvo mjesto u Belgiji te će joj nagradu kao i čestitku lično uručiti belgijska kraljica Paola Rufo di Kalabria. 

Danas više nije neobično susresti ženu koja se bavi takozvanim tipičnim "muškim zanimanjem". I ne samo to, sve češće se djevojke odlučuju i školovati za takva zanimanja. 

Tako se i Anela Dženana odlučila školovati za Elektromehaniku, smjer Elektronika. 

Čudan izbor za djevojku, ali kaže oduvijek je to htjela i do sad je postigla odlične rezultate.  

NewsBlic: Vaš je maturski rad osvojio prvo mjesto u Belgiji. Nagradu, kao i čestitku, lično će Vam uručiti bivša belgijska kraljica Paola Rufo di Kalabria. Koliko Vam to priznanje znači?

Merdanović:  Iskreno, ne dobija se često poziv od tako utjecajne osobe pa bih slagala kada bih rekla da mi ne znači.  

NewsBlic: Postigli ste zaista dobar uspjehDa li su auta bila oduvijek Vaša prva ljubav?

Merdanović: Prva i prava ljubav se dogodila u trenutku kada me je stric provozao na motoru. Taj doživljaj je bio neopisiv i od tog trenutka sam se zaljubila u motore i ostale sklopove automobila i motora. Godina za godinom i moja razmišljanja su tekla u tom smjeru.

NewsBlic: Kako je Vaša porodica prihvatila tu odluku?

Merdanović: U početku su bili šokirani i nadasve iznenađeni mojom odlukom. Pokušali su me odgovoriti od tog izbora, ali moja upornost je izvukla uspješan kraj. 

NewsBlic: Kako su Vas kolege na poslu prihvatile? 

Merdanović: Radno osoblje je također bilo iznenađeno, ali vrlo brzo su me prihvatili kao dio tima.

NewsBlic: U srednjoj školi ste se odlučili za Elektromehaniku, smjer Elektronika i tako postala jedina djevojka u tom dijelu Belgije u ovom zanatu. Da li Vam to imponuje? 

Merdanović: To što sam jedina djevojka nije mi bilo bitno, važno mi je samo što sam tim putem i tom diplomom mogla doći do ispunjenja svog cilja, do automehaničarke.

NewsBlic: Koji su Vaši planovi za budućnost? Da li biste voljeli imati svoju vlastitu automehaničarsku radnju?

Merdanović:  Za budućnost imam mnogo planova. Prvenstveno mi je prioritet završiti ovo što sam počela, a nakon toga vremenom i postati samostalni poduzetnik.

#aneladženanamerdanović #auta #žene #muškarci #belgija #elektromehanika #zanimanja