Amila Halilović: Kreativnost je nešto sa čime se rodiš

Ovog puta smo razgovarali sa Amilom Halilović, mladom make up umjetnicom, iza koje stoje mnogobrojni uspješni projekti.

Autor E.H. - Objavljeno 2016-10-13 14:49:13

News Blic: Na početku razgovora, recite nam kako se rodila ljubav prema ovom poslu?

Amila Halilović: Prije svega hvala vam na pozivu, drago mi je da sam dobila priliku surađivati sa jednim od najpopularnijih bh.online magazina News Blic. Moja ljubav prema šminkanju i uopšteno prema umjetnosti razvijala se od malih nogu. Kao djevojčica voljela sam crtati, ukrašavati, šarati po licu i tijelu, uljepšavati na sve načine. Kreativnost je nešto sa čime se rodiš, sretna sam da je imam i što prenosim svoj talenat na lice modela i tako dajem još veću ljepotu djevojci. Mi šminkeri obično kažemo da je to naše platno i samim tim se trudimo da naša slika bude što ljepša.

News Blic: Šta je trend u make up svijetu?

Amila Halilović: Trendovi u make up svijetu mijenjaju se iz godine u godinu, ali nikad naturallook ne izlazi iz mode i uvijek je poželjan. Ove godine najzastupljeniji trend je beautystylesa dodatkom veselih boja. Mada svi se mi trebamo voditi ličnim izborom i onim što najbolje pristaje na našem licu uz savjete profesionalca.

News Blic: Kako komuniciraš sa fotografom s kojim radiš, da li šminkom želiš ostvariti njegove ili želje modela?

Amila Halilović: Priča snimanja se vodi najprije sa stilistom, zatim sa šminkerom, kasnije na red dolazi fotograf koji ima za cilj što ljepše da upotpuni tu priču preko objektiva. Naravno i model je tu jako bitan koji će svojim pokretima dočarati ideju priče. Znači sve je dogovor i želje su približne tako da se svi uklopimo i odradimo uspješno.

News Blic: Koji su izazovi sa kojim se make up umjetnik suočava na poslu?

Amila Halilović: Najveći izazov je zadovoljiti klijenta, kada to uspijete znate da su sve ostale prepreke male.

News Blic: Koja su tri make up alata u vašoj torbici bez kojih ne možete?

Amila Halilović: Definitivno to bi bila maskara, svjetliji ruž i rumenilo, jer sve troje daju svježinu licu.

News Blic: Savjeti za mlade make up umjetnike koji tek počinju i žele se okušati u ovom poslu?

Amila Halilović: Najprije moraju imati talenat za crtanje, određivanje sijena i svjetline, ako se planiraju baviti ozbiljno i profesionalno ovim poslom. Zatim biti strpljivi  i imati svakako dobrog mentora. Ja sam imala veliku sreću upoznati moju mentorku Nerminu Nermu Ibrulj za koju mogu ponosno reći da je jedna od najboljih make up umjetnika na našim prostorima. I čast mi je biti dio akademije „Kultura ljepote“. Dodala bi još jako bitno za početnike da samo oni koji će biti uporni i strpljivi u ovom poslu mogu doći do pravih rezultata.

News Blic: Bili ste dio projekta „Izbora za Miss fotogeničnosti BiH“ News Blic online magazina, šta mislite o takvim projektima?

Amila Halilović: Da, bila sam jedna od članica žirija i stvarno sam počastvovana tim pozivom. Svaki kulturni događaj ovog tipa podržavam. Lijepo druženje i promovisanje ženske ljepote je uvijek dobro došlo. Sve djevojke su bile lijepe na svoj način.

News Blic: Koliko je važna uloga šminkera na ovakvim ili sličnim izborima? Da li bolje prolaze prirodne ili našminkane djevojke?

Amila Halilović: Uloga šminkera rekla bi da je i ponajvažnija. Tada iz svake djevojke treba da se izvuče i istakne ono najljepše, a sakriju eventualni nedostaci i to bi bilo poželjno da se sve uradi minimalnom šminkom. Na ovakvim izborima najbolje prolaze djevojke koje su prirodno našminkane.

News Blic: Za sami kraj, koliko Bosanke po Vama ulažu u svoj izgled?

Amila Halilović: Naše Bosanke uglavnom brinu o izgledu i svaka čast djevojkama i ženama koje imaju svoj poseban sa ukusom izgrađen stil, uvijek to podržavam.

Amila, hvala Vam na izdvojenom vremenu za www.newsblic.ba i želimo Vam mnogo uspjeha u daljnjem radu?

#intervju #amilahalilović