Algarve – dragulj Portugalije koji vrijedi posjetiti

Posljednjih godina zemlja sa najzapadnijom tačkom u Evropi doživjela je planetarni uspjeh. Ide joj u prilog sve – prostrane plaže, magična plava boja okeana, savršena klima, raznolika priroda, gastronomija za koju se prognozira da će nadmašiti Francusku. Takođe i nacionalni plan na kojem se radilo decenijama.

Autor A.B. - Objavljeno 2017-08-31 13:05:00

Iako za Lisabon i Porto važi da su u vrhu najposjećenijih gradova u Evropi, ovog puta ustremili smo se ka odmoru, ka okeanu, ljenčarenju po plažama, i uživanjima van gradske vreve. Ostajemo u Portugalu, ali putujemo ka južnim granicama… Pričaćemo o Algarveu, po mišljenju Insta-influensera najljepšem dijelu za uživanje u Portugalu. To je najjužniji region ove zemlje, a najveći grad je Faro.

Zanimljivo, ime potiče od arapske riječi “al garb” što znači zapad… Algarve odlikuju sjajna nova mjesta duž obale, restorani sa Michelinovom zvjezdicom i sjajna “morska” priroda koja je u rangu po ljepoti sa Sen Tropeom i Majorkom. Glavi aduti su sigurno veličanstvene plaže kojih ima oko 150. Mnoge se graniče sa stijenama, pećinama i stvaraju ekstra foto efekat.

Plaža Da Amoreira odlična je za surfere zahvaljujući visokim talasima, a plaže u Lagoji su najpopularnije među turistima. Uživaćete u čarima koje je priroda ostavila zemlji, jer u ovom potezu nema turističkih morskih atrakcija. Tu su stijene, kamenje, pijesak i beskrajne plave površine. Atlantska obala nije jedino mjesto na kojoj možete da uživate – tu je i park prirode Ria Formosa koji je sa svojim lagunama, ostrvima, močvarama i životinjama izuzetan za ljubitelje avanture, pješačenja i otkrivanja divljih životinja.

Kada budete uživali u jelima počećete tako što ćete umakati domaći hljeb sa hrskavom korom u maslinovo ulje. Zatim ćete preći na specijalitete sa morskim plodovima – školjke sa bijelim lukom, svježa riba tek upecana, hobotnice na žaru. Ako uspijete rezervišite svoje mjesto u jednom od dva restorana Casa do Polvo Tasquinha i Polvo & Companhia koji su locirani u “glavnom gradu hobotnice” – Santa Luziji.

Sa tri hiljade sunčanih sati svake godine i hladnom okeanskom vodom, ne čudi nas što su Portimao, Lagos, Tavira, Oljao kao i već spomenuti Faro veoma popularni. Tome dodajte i koju čašu vina, jer 300 od 350 sorti grožđa raste u Portugalu, a vrsta Negra Mole grožđe uspijeva na jugu dajući pitka, nježna vina. Zato ako ste hedonista, ljubitelj dugog ispijanja vina na terasama koje gledaju na okean, ukusne klope i neotkrvene prirode, onda svoj kofer polako pakujte i pravac jug Portugalije.

#portugal #evropa #algarve

Vezani clanci

PUTOVANJA

Otok na koji žene ne smiju, a muškar...

Puno je neobičnih mjesta na našoj planeti, a jedno je od njih svakako japanski otok Okinoshima, na kojem je, kao što ste pročitali, ženama strogo zabr...
Autor: E.H. - Objavljeno 2018-07-20 10:22:00

PUTOVANJA

Rajski odmor nadohvat ruke: Otkrijte...

Tirkizno more, svjetlucavi bijeli šljunak i pješčana uvala samo su dio ove rajske destinacije koja se nalazi na jadranskoj obali.
Autor: E.H. - Objavljeno 2018-07-13 18:34:00

PUTOVANJA

Planirate boravak u HOSTELU? Evo šta...

Bravak u hostelu može biti veoma pozitivno iskustvo samo ako znate nekoliko trikova koji će vam pomoći.
Autor: E.H. - Objavljeno 2018-07-07 18:30:00